Националните ценности да ни водят през трудности и тежки решения

Паметното събитие в м. Оборище, посветено на 146-та годишнина от Априлското въстание

Важно и съдбоносно събитие, нарече оборищенското събрание преди 146 години в бунтовната гора председателят на народното събрание на Р България Никола Минчев, днес, 2 май. Той бе най-високият гост в празника на община Панагюрище, посветен на героичната Априлска епопея, дала много жертви, но и жадуваната пет века свобода.

Председателят на народното събрание посочи още, че в събранието на апостолите от четвърти революционен окръг са ни дали една важна поука, от която трябва да се водим винаги. Това е поуката, че когато животът изисква „тежки решения, трябва да се водим от нашите национални ценности и от принадлежността си към демократичния свят“.

В малката котловина между три бистри потока, където преди 146 години е взето знаковото решение за бунт, донесъл смърт, но и свобода, както всяка година се събра патриотично множество от жители и гости на общината, а паметникът бе отрупан с венци в знак на почит и поклонение.

Водещ на ритуала бе председателят на общинския съвет на общината Христо Калоянов, а молитва в памет на героите изпълниха отци от Панагюрската духовна епархия, начело с отец Атанас Манолов, чиито слова бяха хармонично преплетени с благозвучното молитвено пеене на монахини от женския метох в с. Калугерово. Традиционно духов оркестър „Делчо Радивчев“ съпроводи тържествения ритуал по поднасянето на венците, скланянето на глава в памет на героите и изслушването на националния химн.

Сред гостите бяха депутати от различни партии, общински съветници, представители на културни институции, областният управител, кметът на общината Н. Белишки и др. Събитието бе отразено по подобаващ начин от много централни и местни медии.

Вълнуващото тържество продължи със забавления и художествена програма в центъра на местността с участието на ансамбъл „Гайтан“ и вокална група „Пиринското тройче”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.