„Шарената сол“ в Бъта стартира на 7 май с курбан и концерт

На 7 май ще се проведе десетото, юбилейно издание на фестивала „Шарената сол“ в с. Бъта тази година. В Читалище „Н. Й. Вапцаров“ в селото вече са получени заявки за участие от над 330 участници от 29 културни институции от 23 селища в общината ,областта и страната.

Традиционно денят съчетава Празника на селото, храмовият празник и се провежда с няколко културни елемента. Гостите ще могат да видят отново кулинарната изложба, която има състезателен характер. Тази година заявените изложбени маси с вкусотии са само 7. Според библиотекаря Мария Кършева най-вероятно причината е в цените на продуктите. За майсторките обаче читалището е подготвило домакински подаръци.

За жури на кулинарната изложба са отправени покани към екипа на „Старата къща“, Светлана Илиева и уредничката в Регионалния музей в Пазарджик Мария Йорданова.

Не се очаква обаче да има спад на веселбата. Стартът на празника ще е с раздаването на гергьовски курбан. Следва откриване на концертната част, в 10.00 часа. Концертът ще започне след кратка делова част и ще бъде открит от бътовската детска певческа група към Читалището. Участниците имат обявен регламент за до 15 минути изпълнения.

Форумът се провежда с подкрепата на община Панагюрище, кметство Бъта и приятели и съмишленици на селото и читалището.

Гостите ще могат да разгледат и една специална изложба, подредена във фоайето на Читалището. Там са разположени фото платна, изработени по проект към НФ „Култура“ в съвместна дейност на местното читалище и това в с. Варвара. Темата отново е Великден и Гергьовден. До момента тези платна не са идвали в общината, а бяха разположени в Регионалния исторически музей, а пандемията провали нейното разглеждане за мнозина любители на фолклорната традиция.

Тази година НЧ „Н. Й. Вапцаров“ има хубав юбилей – 95 години от учредяването на тази институция и 70 години от създаването на Ансамбъл „Иглика“. Празникът ще бъде отбелязан с пищен концерт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.