Панагюрище отбеляза 9 май – Деня на Европа с артистична програма, поклонение и поднасяне на цветя

Днес, пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“, бе отбелязан 9-ти май – Ден на Европа и 77 години от края на Втората световна война.

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

На 9 май 1950 година, 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 година.

Музикална програма представиха възпитаниците на Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище. Сияна Кокотанакова изпълни песента „Съдба”, а Християн Балев – „Всичко тук е мое”.

Прозвучаха стихове, изпълнени от Петя Феркова, Красимира Гърбакова и Дара Терзиева.

„9 май е празник на Европа, празник символ на стремежа към единство, мир и просперитет! „Единство в многообразието” са нашите пъстроцветни балони, символизиращи Европа – обединила различни нации, култури, традиции и езици…” бяха част от думите на Стоянка Добрева – главен експерт в отдел „Образование, култура, младежки дейности, спорт и туризъм“ в Община Панагюрище.

В небето над Панагюрище полетяха пъстроцветни балони.

„…събрали сме се на това свято място, за да преклоним глава пред тези, които наистина във своя път успяха да организират обединена Европа, в чиято чест празнуваме този празник – 9 май…” беше част от обръщението на Иван Митовски, учител в Средно училище „Нешо Бончев”,  който също така припомни на присъстващите подробна предистория на празника.

В знак на признателност бяха поднесени цветя от: кмета на община Панагюрище Никола Белишки, Средно училище „Нешо Бончев”, Основно училище „Проф. Марин Дринов”, Основно училище „20-ти април”, Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище и признателни граждани.

Отбелязването на празника завърши с изпълнението на Глория Щрангова – „Боже, пази България”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.