„Асарел-Медет“АД се включва в нов научно-изследователски проект за проучване на критичните минерали за зеления преход

Финландски университет ще координира минни компании, производители на оборудване и висши учебни заведения от 10 европейски страни

В панагюрската минна компания ще използват супер модерен промишлен дрон за иновативни геофизични проучвания

След като стана част от проекта X-Mine за тестване на минни технологии на бъдещето, сега „Асарел-Медет“ АД ще бъде единствената българска компания, която ще участва в нов европейски научно-изследователски проект, наречен AGEMERA. В него си партнират 19 организации от 10 европейски страни – Финландия, Германия, Нидерландия, Хърватска, Естония, Унгария, Испания, Босна и Херцеговина, Полша и България. Консорциумът включва университети, научни институции, технологични компании и минни предприятия, а координатор е Университетът в гр. Улу – Финландия. От българска страна, освен „Асарел-Медет“ АД, ще участва също и Геологическият институт при БАН.

Проектът ще се финансира по европейската програма „Хоризонт“, като целта му е да изследва и отключи потенциала на Европа в областта на т. нар. „критични суровини“, които са ключови за прехода към зелена икономика, развитието на дигиталните технологии и ресурсната независимост на Стария континент.

„AGEMERA ще ни позволи много детайлно да изследваме геоложкия потенциал на находище „Асарел“ заради системата от иновативно комбиниране на най-модерните геоложки и геофизични методи. При нас ще се използва нов супер модерен промишлен дрон, заедно с пакет от неинвазивни и сензорни методи за проучвания при най-висока степен на автоматизация на данните в геоложките модели. Очаква се първо да получим, а след това и да анализираме голям набор от много точна информация за минералната характеристика на находището в дълбочина. Дейностите тук ще се извършват от наш екип минни инженери, геолози, минералози и специалисти от фирмените ни лаборатории“, разясниха проект мениджърът Росица Йорданова от дирекция „Инвестиционни проекти и развитие“ и геологът Десислав Иванов от отдел „Минно инженерство“. Ръководител на проекта от страна на „Асарел-Медет“ АД е инж. Ивайло Василев, директор на дирекция „Инвестиционни проекти и развитие“ в компанията.

Целта на AGEMERA е да бъдат разработени и тествани иновативни и неинвазивни геофизични методи за проучване, чрез които да се детайлизира европейската карта на критичните материали, вкл. кобалт, боксит, литий, ванадий, ниобий, тантал и др. Планирано е новите технологии за геофизично проучване да обхванат обща площ от над 4700 кв. км в шест европейски страни – Полша, Германия, Финландия, България, Испания, Босна и Херцеговина, както и в Замбия.

Тъй като глобалното търсене на критични материали продължава да расте бързо, мобилизирането на вътрешния потенциал ще бъде съществено за Европа, която сега е силно зависима от вноса. Целта е Старият континент да стане по-устойчив и да развива своята стратегическа автономия. Стратегията е проактивно да се инвестира в нови минни технологии, за да се отговори на нарастването на търсенето и да се работи за обезпечаването на европейските промишлени вериги за доставки, без което ще е невъзможен успешният преход към нисковъглеродна и цифрова икономика.

Европа има дълги традиции в добива на базови метали като мед и цинк, но е по-малко успешна в разработването на проекти за добив на критични материали, въпреки че има значителен потенциал за тях, отчита проектът AGEMERA. Знанията и проучванията за потенциала на тези суровини и на значението им за пазара са предпоставка за информирано вземане на решения на ниво европейска общност, държава, компания и граждани, което може да отключи ресурсите на Европейския съюз по отношение на критичните материали.

ИНОВАЦИИ

Иновациите за съвременни геофизични проучвания, които трябва да бъдат разработени и тествани в реални условия по проекта AGEMERA до нивото на технологична готовност, ще позволят характеризирането на подземните дълбочини с различно покритие, обем и времеви интервал, разясниха специалистите от „Асарел-Медет“. Някои от иновациите ще подкрепят активното и гъвкаво събиране на данни, докато други пасивно ще осигуряват ценна информация в по-дълъг времеви мащаб. Например, проучванията с дронове са активни методи, покриващи бързо огромни площи, докато мюографията и сензорните техники са пасивни методи, които могат да покриващи големи обеми с нарастваща точност с течение на времето. Всичко това създава уникално познание, което се различава от конвенционалните геофизични процедури при ниво на автоматизация от съвсем ново поколение. Сателитните дистанционни геофизични и дронни методи за наблюдение имат по-малки логистични разходи и изискват по-малко труд от конвенционалните геофизични методи.

УСПЕХА НА Х-MINE

„Асарел-Медет“АД получи покана за участие в проекта AGEMERA, благодарение на успешно приключения иновативен проект Х-mine, при който дружеството беше стратегически партньор в тестването на две пилотни установки за анализ на ядки и за сортиране на руда на лентов поток. Участието на панагюрската компания в проекта X-mine ѝ донесе браншовата награда за иновации за 2021 г.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.