Представиха енциклопедията „Априлско въстание 1876 година“

Снощи, 17 май, в навечерието на Международния ден на музеите, в залата на Исторически музей – Панагюрище бе представена енциклопедията „Априлско въстание 1876 година“. Нейни автори са доц. д-р Атанас Шопов и д-р Десислава Костадинова. Водещ на представянето беше гл. уредник Ирина Ботева.

Априлското въстание от 1876 години е тема, която повече от век интригува не само историците, но и писатели, поети, художници, скулптори… Всички изследователи на Априлската епопея оставят своя диря в големия брой научни публикации. Едни от тях повлияни от лично участие на автора в събитията, а други изчистени от емоциите и със стремеж за точна оценка, дадена от чисто историческа гледна точка. Появата на публикациите започва в годините след Освобождението. Разбира се първо място сред тях заемат „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов и последвалата „История на Априлското въстание“ от Димитър Страшимиров. Интересът към борбата на българите за освобождение и по-конкретно към Априлското въстание не секва след тези основополагащи трудове. Излизат нови и по-нови изследвания и публикации. Кои от тях по-големи и значими, други краеведски и конкретни за определен регион или личност, но всички те със стремеж за обективност и истинност. Така постепенно се набира огромно количество историческа литература, която затруднява не само широката публика и общественост, но и историците. Тук и там се правят опити за кратки справочници и албуми, които обаче не задоволяват нуждата от един справочник с необходимата и точна информация.

На тази потребност отговарят авторите на Кратка историческа енциклопедия „Априлско въстание 1876 година“ – доц. д-р Атанас Шопов и д-р Десислава Костадинова. Те се заемат с една много сериозна и тежка задача – да съберат и ни представят в енциклопедичен вид по-голяма част от наличната информация за ръководителите, дейците и участниците, за селищата и събитията по време на Априлското въстание.

Д-р Десислава Костадинова е родена в гр. Елин Пелин и завършва история в СУ „Св. Климент Охридски“. Като член на Института за исторически изследвания при Българска академия на науките е учен, чиито научни интереси са насочени към библиографията, историографията и Новата история. Значителен е приносът й в изследване личността на проф. Александър Цанков и развитието на помощните исторически науки след края на Втората световна война. В момента работи по темата „Православието в България“.

Доц. д-р Атанас Шопов е роден в Панагюрище, завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност История. Научните му интереси са в областта на Новата история, но и във възрожденската епоха. Като най-значими сред многото му публикации ще отбележа неговите изследвания за живота и дейността на акад. Атанас Шопов, за панагюрци в Цариград и участието им в църковно-националното движение и много други.

Специални гости бяха проф. д-р Пламен Митев и проф. д.и.н. Вера Бонева, които представиха енциклопедичния труд. По много увлекателен начин те разказаха някои неизвестни факти за личности и събития, които са открили чрез Енциклопедията. За места, които лично са посетили и са открили информация, неизвестна и за самите тях. Именно тези моменти са им дали възможност да разберат, че темата за Априлското въстание е обширна и че винаги има още нещо ново, което може да събуди интерес за бъдещи изследвания.

Проф. Митев поздрави авторите, като подчерта тяхната смелост да посочат реални дати, години и събития в труда си.

Проф. Бонева, сподели своите впечатления от завършения труд на д-р Десислава Костадинова и доц. д-р Атанас Шопов.

Двамата водещи изследователи в историческата наука и епохата на Българското възраждане дадоха висока оценка на кратката енциклопедия. Те споделиха, че казват „кратка“, защото има още много, много имена на участници във въстанието от 1876 г. и се надяват, че тази книга ще даде тласък към издаването на следващия такъв труд.

Авторите, доц. д-р Атанас Шопов и д-р Десислава Костадинова изказаха своята благодарност към семействата си, близките роднини, приятели, колеги и съмишленици за подкрепата и отзивчивостта им. Специални благодарности за финансовата подкрепа те изказват на Фондация „Асарел“, „Оптикс“ АД, Оптикоелектрон, Винарска изба „Румелия“ и лично на семейство Иглика и Николай Михайлови, и Иван Ченчев.

От името на Исторически музей – Панагюрище гл. уредник Ирина Ботева благодари на авторите на Енциклопедията – д-р Десислава Костадинова и доц. д-р Атанас Шопов за техния труд, за това, че са се заели с такава тежка задача, която са успели да реализират успешно и им пожела здраве, да не спират своя научен и творчески ентусиазъм, и постигат нови успехи в науката.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.