Американската камара събра над 100 фирми на Годишна бизнес закуска с правителството

С подкрепата на „Асарел-Медет

Представители на над 100 български фирми от различни браншове участваха в Годишна бизнес закуска с българското правителство. Събитието се проведе днес, в столичния хотел „Балкан”, и беше организирано от Американската търговска камара в България, с подкрепата на „Асарел-Медет”АД. Представител на компанията ни по време на форума беше председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков. От страна на правителството срещата с бизнеса уважиха министър-председателят Кирил Петков, министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и здравният министър проф. Асена Сербезова. Сред гостите бяха посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа, помощник държавният секретар на САЩ д-р Карън Донфрийд, представители на фондация „Америка за България” и др.

Форумът беше открит от изпълнителния директор на Американската търговска камара Петър Иванов и президента Оливие Маркет, които представиха данни за икономическите взаимоотношения между България и САЩ през последните години. Премиерът Кирил Петков акцентира върху основните проблеми в икономиката, породени от инфлацията, и мерките, които правителството е предприело. „Повишаването на цените в България е резултат от ръста на цените на енергийните ресурси в Европа”, обясни Кирил Петков и сравни решаването на този проблем с танц върху острието на игла. „Ако дръпнем спирачката и се опитаме да ограничим инфлацията, рискуваме да предизвикаме рецесия. Ако настъпим газта, цените още ще скочат. Затова насочихме пряка помощ към бизнеса, която до момента възлиза на около 4 милиарда лева. Тъй като това не се отразява по никакъв начин на хората с най-ниски доходи, увеличихме пенсиите, за да няма българи под прага на бедност”, обясни министър-председателят пред членовете на Американската търговска камара в България. Той добави, че основен приоритет на правителството ще продължи да бъде борбата с корупцията и осигуряване на върховенство на закона.

Министърът на енергетиката Александър Николов успокои бизнеса, че изградената газопреносна инфраструктура в България позволява диверсификация на доставките на синьо гориво към нашата страна, а министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер коментира проблема с недостига на кадри. Той обяви, че по последни данни около 200 хиляди души не достигат на родния бизнес. Лорер прогнозира, че ако войната в Украйна продължи, броят на емигрантите у нас ще се увеличи. „Това ще бъдат икономически емигранти, което може да бъде положително за нас, защото това са подготвени кадри, които ще се влеят в бизнеса”, каза министър Лорер и заключи, че за да се излекува България от най-големия си проблем – корупцията, най-важната задача е осигуряването на върховенство на правото.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.