Над 100 шахматисти пристигат за панагюрския турнир

Над 100 състезатели са се записали за участие в 8-мото издание на Открития Международен турнир по шахмат в Панагюрище, който ще се проведе на 28 и 29 май в „Арена Асарел“. За участие в турнира на световната федерация се открояват участници от Украйна, Гърция, Македония, Турция. Голяма част от състезателите са редовни участници, а други пристигат за първи път.

От ШК „Оборище“ ще посрещнат още на 27-ми май пристигащите от чужбина състезатели, като са поели ангажимент да ги запознаят с културно-историческото наследство на община Панагюрище, както и настаняването им по предварителна резервация в Парк хотел Асарел, за да е компактна групата и близко до залата за игра.

Турнирът ще важи за международен и Български рейтинг. Организаторите и главния съдия ще имат задължението да подадат своите отчети за отразяване на индивидуалните коефициенти веднага след турнира. Главният съдия ще има 3-ма помощник съдии, за да има пълен контрол над случващото се в залата.

И тази година всички участници, ще получат тениска и химикал, с които да участват по време на състезанието.

С материална база, ще помогнат от шахматните клубове от Пловдив и Шумен, тъй като клубната е недостатъчна, а и шахматните часовници имат определен ресурс на употреба. Не е желателно при такъв реномиран турнир да прекъсне часовник поради повреда или да се играе с износени от употреба фигури и дъски. За първи път, ще се използват и лицензирани химизирани бланки, което е фактор за високото ниво на организация. Част от партиите ще бъдат отразявани директно по цял свят, но организаторите все още не са решили дали само първите 4 дъски или на 12 дъски да се направи излъчването. Предишното издание имаше над милион последователи по гледаемост от цял свят. Но всичко това зависи от бюджета на турнира, защото изисква и лицензи. Тази година организаторите отново ще разчитат на „Асарел-Медет“ АД, Община Панагюрище, Асоциация на спортните клубове, както на лични средства и доброволен труд.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.