Завърши осмото издание на Международния Открития турнир по шахмат посветен на Априлската епопея

В събота и неделя, 28 и 29 май, в зала „Арена Асарел“ се проведе осмото издание на Международния Открития турнир по шахмат посветен на Априлската епопея. При предварително заявили участие 107 състезатели, в турнира се включиха 84, разбирайки, че срещу провеждането на турнира е подадена жалба в Министерството на младежта и спорта, което от своя страна бе уведомило БФШ 1928. Други прекратиха участието си в знак на протест срещу извършването на проверка от НАП (за което писахме) и напуснаха турнира. Чуждестранните състезатели гледаха с неразбиране на непознатите за техните стандарти и организационен опит проверки.

Въпреки неочакваните затруднения, турнирът се проведе успешно и победител стана, не кой да е, а самият секретар на федерацията по шахмат, редактор и издател на книгата на председателя на ШК „Оборище“ Христо Костурков „История на шахмата в Панагюрище“ Николай Тодоров. Както се казва съдба не, ами съдба!

За най-добър местен състезател награда получи Цветомир Парпулов. При 8-годишните, златото завоюва Георги Коев, сребро за Ния Малчева, бронз за Атанас Тосков. При 10-годишните злато за Божидар Михайлов, сребро за Йоан Велчев, бронз за Александра Пехливанова.

След приключването на турнира данъчните проверяваха документите от награждаването, което е посочено да бъде проверено от жалбоносителя, включително и опис на купите и медалите, фактура от кой са поръчани. Очаквайки да са местна изработка, жалбоподателя не сполучи, защото са изработени в Пловдив, има и фактура, а са и платени по банков път, но инспекторите бяха длъжни да проверят.

Костурков е магистър по държавни и общински финанси и много добре знае, че трябва да се придържаш към регламента с наградите, обявил си купа – даваш купа, а не например плакет. Остава да бъдат преведени сумите и осигуровките по гражданските договори на съдиите. Другото е – на всички участници получили парична награда да се преведе 10 процента удръжка, която в дадения случай е 90 лева. Това не е проблем за един добър счетоводител в общината да извърши тази операция, коментира за „Време“ Костурков. Той завърши турнира с усмивка снимайки се с участниците, особено настоятелни да се снимат с него за спомен бяха състезателите от чужбина.

За всички е разбираемо, че счетоводно нещата по един турнир, могат да приключат в неговия край. Като необходимо време, не може да се извърши това за 100 състезателя в самото начало на турнира и той да започне по регламент на време, което умело е било използвано от жалбоподателя, защото участието в турнир не е концерт, за който си купуваш билет предварително на касата.

И не на последно място – ШК „Оборище“ е и първият клуб в България закупил лиценз на програма за провеждане и администриране на шахматни турнири.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.