Индикации за растяща икономика

Изследване на Лъчезар Богданов от ИПИ

Според експертът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов икономическите данни потвърждават, че възстановяването от пандемията е приключило и България е в нов цикъл на растеж. Неблагоприятният фактор – войната в Украйна, засега има ограничен ефект.

Прогнозата на Европейската централна банка за растеж е редуцирана надолу – на 2,8 %, но данните за икономиката на Германия са оптимистични. Страната отчита ръст на износа над 4% през април.

По отношение на енергийните цени пикът в Европа беше в средата на март, а след това пазарите постепенно се успокоиха. Проблемите пред германската, чешката и словашката икономика са основно в нарушените вериги на доставки за автомобилното производство и постепенно се разрешават.

Българският бизнес се справя доста добре в новата конюнктура, подчертава Л. Богданов. През март беше отчетен рекорд в износа, както и ръст от 40% за година. Според експерта те са резултат от по-високите цени, но и от увеличените обеми.

Индексът на промишленото производство през април е с ръст от 16,9% на годишна основа, а в преработващата индустрия дори е 17,8%. Българската индустрия изглежда добре позиционирана в производствата с най-висок инфлационен шок – от електроенергия през селскостопански суровини. В металургията и  химическата промишленост има по-високи разходи, но и продажните цени са нараснали. Изобщо, последните месеци отчитат исторически най-високи стойности на индекса на индустриално производство в реално изражение.

В туризма се отчита повече от удвояване на нощувките в сравнение с април на 2021 г. Европа още изпитва структурен дефицит, което отваря бизнес за българските превозвачи. Дори не коментираме устойчивия успех на ИТ сектор, който успя в кризата да добави над 10 хиляди заети.

Всички индикации сочат растяща икономика, висока заетост и увеличаващи се печалби и доходи.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.