Само 15 % от безработните остават извън трудовия пазар

Според проучване на АЗ в област Пазарджик тази година

Photo by Tim Douglas on Pexels.com

Работодателите в страната, които в момента са около 61 хиляди, най-много ценят дисциплинираните и инициативни работници и служители. 16 % от тях са декларирали, че в следващите 6 месеца ще наемат още около 129 хил. работници. Това са част от изводите в най-новото проучване на Агенцията по заетостта за тази година.

През следващите 12 месеца

най-много работници и специалисти ще се търсят в сектора на ресторантьорството и хотелиерството, следвани от строителството и производството на облекло, текстил и кожи. Най-търсени професии ще са сервитьор-барман, готвач и машинен оператор. Това са специалности със средно образование.

Сред хората с висше образование или специфична правоспособност ще се търсят най-много: шофьор, медицинска сестра, учител и лекар.


След 3-5 години

работодателите ще имат най-голяма нужда от висшисти от направленията „Педагогика“, „Икономика“ и „Електротехника, електроника и автоматика“. В този хоризонт търсенето на специалисти в сферата на образованието е абсолютният лидер. Там ще са нужни нови 15133 висшисти. Ще ги следват икономистите.

Сред търсените специалисти със средно образование пък ще бъдат тези в търговията на едро и дребно, строителството и производствените технологии (текстил, облекло, обувки и кожи, машиностроене и др.)

В следващите 12 месеца в областта ще се разкрият работни места за 174 хил. висшисти и 209 хил. среднисти.

В област Пазарджик

В област Пазарджик най-търсени в настоящия момент и в близко бъдеще са специалисти и работници в сферите: Оператор в дървообработването; Работник в горското стопанство; Машинен оператор; Касиер; Организатор в дървообработването и производството на мебели. Работодателите са заявили, че ще наемат още 7153 работещи. Преобладават хора без висше образование и по наше мнение – мъжките специалности.

Това, според доклада на АЗ, за областта означава, че при най-добро развитие на системата 85 % от безработните ще могат да бъдат настанени на работа. Разбира се, ако искат и ако са подходящи. Едва 15 % от безработните ще останат без заетост. 

В област Пловдив най-търсени ще са: Електромонтьор; Строител – монтажник; Оператор в текстилно производство; Сервитьор-барман; Шивач.

В София – град: Заварчик; Машинен оператор; Електротехник; Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации; Касиер.

В Стара Загора: Икономист; Строител – монтажник; Готвач; Сервитьор-барман; Финансист.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.