В Баня ще почетат св. Неделя

На 07 юли, четвъртък, от 10.00 ч в м. „Света Неделя“ в с. Баня (при големия кръст на входа на селото), ще бъде организирано поклонение на святото място при дъба. Там има възстановен каменен кръст от миналото, който се възприема и като пазител на селото. Това е силно, свято и мистично място за хората от панагюрското село Баня.

„Нека отново се съберем и почетем Света Неделя! Който има възможност да заповяда!“, призовават организаторите от местното читалище.

На 7 юли, ден празнуван в чест на светицата Неделя, населението в с. Баня излиза в местността „Св. Неделя”, което е едно от светите места за местните жители.

Прави се курбан, обща трапеза, кадена от свещеник или най-възрастния присъстваш. Ритуалът е подобен на този, който се прави на Св. Дух, Св. Илия за Илинден. Извършва водосвет, изричат се молитви за дъжд, берекет, за здраве на хора и животни, против градушки и наводнения.

На св. Неделя местните възлагали надежди, че ще покровителства селото.

Някога, денят завършвал с игри, веселие до вековния дъб (който сега не съществува).

Ритуалът е позабравен, но едва ли има жител на селото, който не би могъл да ви каже къде се намира това свято място – сигурни са от читалище „Пробуда“ в селото.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.