Самодейците от Бъта пътуват за фестивал в с. Пещера

В Седмия фолклорен събор – конкурс на сватбената обредност ще се включат самодейците от Читалището в с. Бъта този уикенд. Съборът е традиционен за село Пещера, община Земен. На него се пеят песни играят се хора и се показват обреди, свързани с традиционната българска сватба.

Участниците ще са общо над 630 от  Софийско, Пазарджишко, Кюстендилско, Благоевградско и Пернишко. Те ще представят сватбарски песни, музика, ритуални хора, обреди и реквизит – бахча, забита в пита, фергулица, кумова бъклица, сватбени стомни и др. Гостите на проявата ще видят разнообразни сватбарски носии, ще чуят неподправен сватбарски словесен фолклор, ще станат свидетели на ритуали.

Бътовските „сватбари“ ще покажат за първи път обичая „Разливане на котлите в понеделник на мегдана“, в който главни действащи лица са снахата и свекървата.

Домакините от село Пещера ще представят обичая „Женене за беневреци“, в който булката се жени, без да види младоженеца, а само потурите му.

Организатори на събитието са община Земен, кметството в с. Пещера и народно читалище “Крюгер Николов – 1922 г.” в селото, което тази година празнува своята едновековен юбилей.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.