Панагюрище отбеляза 185 години от рождението на Васил Левски (видео)

Днес, 18 юли, в Панагюрище се състоя поклонение и полагане на цветя по повод 185 години от рождението на Васил Левски. Събитието се състоя пред паметната плоча на Апостола в двора на Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм.

Стиховете и песента за Апостола, които децата от лятното училище към ЦПЛР – гр. Панагюрище изпълниха, оформиха празничния дух на събитието.

Слово за живота и делото на Васил Левски прочете Сабина Барзекова, екскурзовод при Исторически музей – Панагюрище.

„18 юли 1837 г. – ден, благословен за България! Защото на този ден, преди 185 години се ражда истинският родолюбец, идеолог на Българската национална революция, създател на Вътрешната революционна организация, най-великият българин на всички времена – Васил Левски.

185 години от раждането на този, който се превърна в символ и знаме на българската нация, в най-висша степен, синтез на прекрасните и качества, нейна гордост и слава. Името и делото му са обвеяни с вълнуващо сияние и легендарност, с ореола на безсмъртието. По-жив от живите за поколенията, образът на Левски е истински пример за кристално чисто родолюбие и дружба между народите.

Великият апостол е роден в тежко и размирно време – време на мрак и вековен гнет под чуждо владичество, но и време на пробуден стремеж към освобождение у поробения народ. Роден е сред най-свободолюбивото през онази епоха българско население, в сърцето на Подбалканската долина, в занаятчийския градец Карлово, в семейството на Гина и Иван Кунчеви. Несъмнено родолюбието, чистотата, скромността, както и демократизмът на Левски са възпитани в семейството, там където израства. С идейните си виждания Васил Иванов Кунчев се издига като една от най-значимите фигури в българската история. Той е единственият, когото народът ни нарича Апостола – заради беззаветната му преданост към една свята цел – свободата на Отечеството!

Излизайки из дълбините на народа, Васил Левски се развива като самобитен, оригинален, велик революционер демократ. Самобитността му се проявява навсякъде и във всичко. Неслучайно, днес, всеки го възприема като великан на българското освобождение.

Въпреки краткия си живот, Левски оставя незаличима следа в българската история. С любовта си към народа и безкористната си преданост към каузата на революцията ,той успява да увлече своите съвременници. Неговите идеали се възприемат положително и днес. Защото идеята за свободата е непреходна и чиста. Тя е върхът в идеалистическите стремления на човека.

Демократската република и народовластието, равенството на хората пред закона – без разлика на народност и вяра, преклонението пред духа и века на просвещението, отстояването на правата на гражданите, но и подчинението на висшегласието, са принципите, отстоявани от Апостола.

Ще можем ли някога да проумеем неговата саможертва?

Можем ли поне малко да приличаме на него и да продължим по неговия път?

Готови ли сме да пренебрегнем себе си, за да работим за благоденствието на България?

Левски ни е необходим и днес – като опора на дните ни, като коректив на онова, което правим, като източник на националното ни самочувствие и достойнство.

Той е идеалът, в който днес ние възпитаваме децата си. Той е нашата равносметка. Мярката на съвестта ни, която отсъжда помислите и делата ни. Последните думи записани в дневника му са „Народе“? Упрек или призив за събуждане? Може да разсъждаваме много какво е искал да каже с тях Левски? Но по – важно е да следваме примера, даден ни от него.

Нека всеки скъта в сърцето си искрица от вярата, смелостта и решителността на Апостола.

Нека знаем уроците му. Да разбираме заветите му. Да опазим идеалите му. Нека го направим днес! За да е благословен този ден! За да е благословена България!“

В знак на признателност бяха поднесени цветя от името на Никола Белишки, кмет на община Панагюрище, Исторически музей, ПГИТМТ, Център за подкрепа за личностно развитие и „Асарел Медет“ АД.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.