Кметът на Бъта води сватбарско хоро с петел в ръка

Самодейците от НЧ „Н. Й. Вапцаров“, с Бъта, привлякоха трайно вниманието на публиката в с. Пещера, общ. Земен, при участието си в VІІ-ят Национален фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност миналия уикенд. Професионалното жури пък им даде куп награди: първа за автентичното представяне на обичая „Разливане на котлите в понеделник на мегдана”; златен медал за песенното изпълнение на Мария Кършева; сребърен медал за изпълнението на най-малката участничка Йорданка Малинова, на 7 години и др.

 Във фестивала на сватбените ритуали с конкурсен характер участваха 47 певчески, танцови групи и формации, ансамбли, групи за традиционен и обработен фолклор и 63 индивидуални изпълнители – общо 611 самодейци. Най-голямата атракция се оказа пак изявата на Бъта, тъй като сватбарското хоро поведе лично кметът на селото Георги Александров с живо петле в ръка. Игралците след него бяха неизброими.

Самодейците са много въодушевени от участието си и приятно изненадани от домакините в това съвсем малко селце. Те се радваха на впечатляващо гостоприемство, отлична организация и удобна нощувка. Споделят, че с. Пещера е едно уникално място в България, което трябва непременно да се посети.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.