Изтича важен срок за проектите по Програмата за пчеларство

До 31 юли 2022 г пчеларите, които са подали заявления за участие по мерките на Националната програма по пчеларство (НПП) за тази година, трябва да извършат всички разходи, които са заявени, напомнят от ДФ „Земеделие“. Заявленията за плащане за извършените инвестиции се подават в срок до 15 август 2022 г. в областните дирекции на ДФЗ, казват от ведомството.

Photo by Pixabay on Pexels.com

По време на приема през тази година са постъпили 2371 заявления за подпомагане със заявен размер на финансовата помощ 9 896 434 лв.

Най-атрактивна се оказва Мярка А “Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари” , по която са подадени 1905 заявления за подпомагане със заявен размер на финансова помощ 4 996 033 лв. Поради високия интерес на пчеларите към дейност 1 „Подпомагане на закупуването на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелни продукти“ на мярка А  от програмата бе извършено класиране на кандидатите за подпомагане.

Очакван интерес предизвика и Мярка Д “Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в ЕС”, по която са подадени 1 346 заявления с размер на финансовата помощ 3 615 445 лв. за закупуване на над 30 600 кошера, 11 390 отводки и 53 740 пчелни майки. По Мярка Б “Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата”, участие е заявено от 971 пчелари за финансиране на разходите за третиране на пчелните семейства в размер на 1 027 361 лв. За Мярка В “Рационализиране на подвижното пчеларство” – заявената финансова помощ е в размер на 195 945 лв., а за мярка Г “Мерки за подкрепа на лабораториите за анализ на пчелните продукти” – 61 650 лв.

Източник: agrozona.bg

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.