РЗИ Пазарджик се включва в кампанията на МЗ за скрининг на Хепатит В и С

Какви са видовете хепатит и как да се предпазим от тях

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден международната общност се обединява около темата за превенцията на хепатита. Целта е да се повиши обществената осведоменост за вирусните хепатити. Тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита „Не мога да чакам“ за пореден път поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Съществуват пет основни щама на вируса на хепатит А, B, С, D и Е, като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. В тази връзка Световната здравна организация информира, че по света 1,1 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции. В същото време диагностицирани са около 10% от лицата, които имат хронично протичаща инфекция с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане, представляват едва 42%.

В изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021 – 2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната. Сред основните цели на Националната програма са: намаляване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С – над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.

Министерството на здравеопазването съвместно с регионалните здравни инспекции в страната, с Националния център по заразни и паразитни болести, с Национална референтна лаборатория (НРЛ) по вирусни хепатити, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Сдружение „ХепАктив“ и СМДЛ „Сити Лаб“ организира скринингова кампания за изследване за хепатити B и С в периода от 29 юли до 5 август т.г. 

РЗИ Пазарджик се включва в кампанията на Министерство на здравеопазването от 29.07 /петък/ до 05.08.2022 г. от 9.00 ч. до 16.00 ч. всеки желаещ може да се изследва безплатно и анонимно в лабораторията на РЗИ Пазарджик – гр. Пазарджик, ул. „Болнична“ № 17 с бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

* * * * *

Вирусен хепатит

Вирусният хепатит е разпространено инфекциозно заболяване, което уврежда черния дроб.

Вирусният хепатит се предизвиква от самостоятелни вирусни агенти: хепатит А вирус /НА V/, хепатит В вирус /НВ V/, хепатит С вирус /НС V/ и др. със специфични качества  и начини на предаване на инфекцията от болния на здравия човек.

От вирусен хепатит боледува само човекът.

Източник на заразата е болният от хепатит човек или вирусоносителят (човек без клинични признаци и симптоми).

Вирусният хепатит често започва със смущения в храносмилателната система или наподобява грипоподобно състояние. При засегнатите се наблюдават чернодробни оплаквания, придружени с гадене или болки в горната коремна област. Ясен признак за смущения в чернодробната функция  е жълтеницата, която най-лесно се установява  при пожълтяване на очните склери. При преглед понякога се констатира увеличен и болезнен при натиск черен дроб.

Сигурен метод за поставяне на диагноза  е изследването на кръвта.

Установени са следните пътища на предаване на заразата:

 • Контактно-битов – в семейството, на обществени места.
 • Полов – при необезопасени сексуални контакти.
 • Кръвен – при използване на нестерилни игли, спринцовки, медицински и козметични манипулации.
 • Перинатален – от заразена майка на бебе – при бременност, раждане и кърмене.

ХЕПАТИТ А

Причинителят на Хепатит А е от семейство Чревни вируси и има глобално разпространение.

Болестта има определена сезонност и цикличност. Най-често завишаване на регистрираните случаи се наблюдава през есента и началото на зимата, в период през 3 до 5 години.

Водещ път на заразяване е фекално-оралният. Вирусът се отделя с изпражненията на болния човек и се предава чрез замърсени ръце, замърсена храна, вода, прибори за хранене. Затова Хепатит А е известен като болест на „мръсните ръце”.

Времето от момента на заразяването до появата на болестните симптоми най-често е около 45 дни.

При типични случаи се наблюдават:

 • Преджълтеничен стадий – появява се отпадналост, лесна уморяемост, грипоподобни симптоми – висока температура, мускулни и ставни болки, болки в корема, гадене, повръщане, безапетитие, тежест и болки в дясното подребрие, диария или запек. Този стадий продължава от 3 до 7 дни.
 • Жълтеничен стадий – пожълтяване на склерите на очите, устната лигавица и кожата, потъмняване на урината, обезцветяване на изпражненията, отпадналост.

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ

 • Спазване на стриктна лична хигиена.
 • Редовно измиване на ръцете след ползване на тоалетна и преди хранене.
 • Обилно измиване на плодовете и зеленчуците и всички останали хранителни продукти, неподлежащи на термична обработка.
 • Вода да се консумира само от регламентирани водоизточници.
 • В случаи на режимно водоснабдяване да се използва минерална вода.
 • При поява на начални признаци на болестта: температура, болки в корема, гадене, повръщане и общо неразположение да се потърси лекарска помощ.

ХЕПАТИТ В

         Предава се, чрез инфектирана кръв и телесни течности (ликвор, жлъчка, майчина кърма, цервикален секрет, околоплодни води, слюнка, пот). Вирусът прониква в кръвообращението при контакт с кръв и кръвни продукти, при използване на нестерилни медицински инструменти, тоалетни и козметични принадлежности, венозно инжектиране на наркотици и др. Проникване на вируса през лигавиците на тялото също е възможно. Най-често се предава при полов контакт със заразен партньор. Възможно е преминаването на вируса през плацентата. Времето от момента на заразяване до появата на първите симптоми най-често е от 60 до 90 дни.Хепатит В може да протече остро и да доведе да смъртен изход. 

ХЕПАТИТ С

Най-често заразяването става чрез инфектирана кръв при инжекционна употреба на наркотици, пробиване на уши, пиърсинг и татуиране, при неспазване на хигиенните изисквания. Пренасянето чрез други телесни течности също е възможно. Инкубационният период е от 2 до 6 месеца. Най-често заразените усещат само леки нехарактерни симптоми. Често хепатит С протича хронично и след 10 – 20 години преминава в чернодробна цироза.

ХЕПАТИТ D

Хепатит D се развива при хора, които преди това са се заразили с хепатит В. Предава се по кръвен път.

ХЕПАТИТ Е

Сходен по начин на предаване на хепатит А, но протича по-тежко.

ПРОФИЛАКТИЧНИ МЕРКИ

Избягване на рискови сексуални контакти, избягване на директен контакт с кръв и други телесни течности, използване на индивидуални предмети за лична хигиена. Препоръчва се използването на презервативи при полов контакт.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.