Фолклорната певческа група към читалището в Попинци взе участие в Международния фестивал в Дорково

Днес, 31 юли 2022 година, Фолклорната певческа група към читалище „Искра-1872“ с. Попинци взе участие в XXIV Международен фолклорен фестивал за автентичен фолклор в село Дорково, област Пазарджик. Участието на групата, с ръководител Иван Чардаков и корепетитор Цанко Ненков, в този престижен международен фестивал бе посветено на 150 годишния юбилей на читалище „Искра-1872“ и включваше изпълнение на автентични песни от Средногорието.

Групата бе отличена с диплом за участие и красив плакет от Организационния комитет на фестивала.

Вече 66 години фолклорната певческа група продължава достойно летописа на Първия битов женски хор, създаден през 1956 година в читалището, с ръководител Здравка Попова. Това е добър повод да си припомним част от него: „В началото започват 10 жени. С годините към тях се включват нови попълнения и всички заедно постигат добри резултати в певческата самодейност. Не закъсняват и отличията и златните медали за изпълнение на автентични народни песни от националните събори на народното творчество в Копривщица и Рожен за Танка Плачкова, Донка Карабойчева, Злата Вихрогонова, Гена Мутафчиева, Злата Карабойчева – златен медал от с. Невестино и всички, които се включват към групата с желание да запазят автентичните песни и да ги покажат пред света.“

И днес фолклорната певческа група с ръководител Иван Чардаков продължава да съхранява и популяризира автентични песни от родния край. „Благодарим на новите участнички във фестивалната изява Красимира Маринска, Таня Маринска и Радка Йонова. Желаем на всички здраве и нови успехи!“, заявяват от читалището в Попинци.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.