Политическите партии не постигнаха съгласие за състава на РИК Пазарджик (видео)

Областният управител Трендафил Величков проведе консултации с политическите партии и коалиции за определяне състава на Районна избирателна комисия – Пазарджик (РИК) за произвеждане на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г.

Отговорност на всички нас е да организираме и произведем честни, спокойни и демократични избори. Повечето от присъстващите в залата имат богат опит като участници в този процес. Надявам се, че знакът, който ще дадете днес на обществото и нашите съграждани е, че можете да работите за постигането на консенсус. С тези думи областният управител Трендафил Величков се обърна към представителите на политическите партии, които участваха в днешните консултации. Величков допълни, че организационно-техническата подготовка на изборите е отговорност на държавата и общините, но партиите имат голямата задача да върнат доверието на хората и желанието им да упражнят правото си на вот.

Съгласно Решение №1198-НС на ЦИК от 02.08.2022 г., съставът на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е и 13-ти Пазарджишки избирателен район, е от 13 членове, вкл. председател, двама заместник-председатели и секретар. Разпределението между партиите и коалициите е следното: за коалиция „Продължаваме промяната“ – 4 членове; за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове; за партия „ДПС” – 2 членове; за коалиция „БСП за България” – 1 член; за партия „Има такъв народ“ – 1 член; за коалиция „Демократична България – обединение“ – 1 член; за партия „Възраждане“ – 1 член. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

В консултациите днес участваха упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции – коалиция „Продължаваме промяната“, коалиция „ГЕРБ-СДС“, , ПП „ДПС“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Демократична България“ , ПП „Има такъв народ“, ПП „Възраждане“.

За председател на РИК Пазарджик бяха направени две предложения: от коалиция „Продължаваме промяната“ – Христина Ганчева и от Политическа партия коалиция „ГЕРБ-СДС“ – Антони Върбев

За секретар на комисията постъпиха три предложения: Партия „ДПС“ – Али Чешмеджиев, Коалиция „БСП за България“ – Виолета Ценова, Партия „Има такъв народ“ – Атанас Петров.

За заместник председател предложенията са две: Партия „Възраждане“– Васил Стефанов и Коалиция „Демократична България“ – Иванка Гатина.

Областният управител Трендафил Величков прикани представителите на политическите партии да потвърдят направените от тях предложения, като ги подкрепят с кратки мотиви, или да ги оттеглят, допълнят или изменят с цел постигането на съгласие. След изслушване на упълномощените представители, партиите не постигнаха съгласие по състава на ръководството на РИК – Пазарджик.

До края на деня главният секретар на областна администрация Светлан Карталов ще представи в ЦИК протокол от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. Със свое решение ЦИК ще определи състава на РИК- Пазарджик до 12 август 2022 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.