До 15 октомври се подават заявления-декларации за еднократна помощ от 300 лв. за първокласници и осмокласници

Родителите на общо 1277 деца, на които предстои да постъпят в първи и в осми клас в област Пазарджик, са подали до момента заявления за еднократна помощ от 300 лв. Помощта се отпуска независимо от дохода на семейството и се изплаща на два пъти. 50 на сто от нейния размер след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Вече отпуснати средства подлежат на връщане, когато ученикът не продължи образованието си през втория учебен срок или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Подадените заявления от началото на кампанията за малчуганите, които за първи път ще прекрачат прага на училището през учебната 2022/2023 г. в област Пазарджик са за 831 деца, а за осмокласниците едва 446. Най-активни са родителите на първолаците в община Пазарджик – 360 и на осмокласниците – 193. От 1 юли до сега в община Сърница все още няма подадено нито едно заявление, а за община Батак те са едва 14,8 за осмокласници и само 6 за първокласници.

За да могат да се възползват родителите от държавната еднократна помощ за покриване част от разходите в началото на учебната година, чрез Регионалното управление на образованието, са информирани директорите на всички държавни и общински училища в област Пазарджик, които от своя страна следва да информират родителите за условията за получаването й и че срокът за подаване на заявленията – декларации е 15 октомври 2022 г. Едно от условията е децата да живеят постоянно в страната и да не са настанени за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.

От 2021 г. помощта се отпуска без изискване за доход и заявленията-декларации могат да се подават на място в ДСП по настоящ адрес, на електронните адреси на ДСП в областта, които са защитени канали за обмен на информация:https://asp.government.bg/…/kon…/teritorialni-strukturi/, чрез Системата за сигурно електронно връчване, подписани с персонален идентификационен код на Националния осигурителен институт, с квалифициран електронен подпис или чрез Български пощи и не е необходимо да се чака последният срок за това.

Финансовата подкрепа дава възможност на всички родители да закупят без затруднения основните пособия, необходими за учениците. Предоставя се и за ученици, настанени в семейства на роднини и близки и в приемни семейства, както и на настойник/попечител. Към заявленията задължително се прилага и служебна бележка от училището, че детето е записано в първи/осми клас за предстоящата учебна година, за което са уведомени всички директори на училища с прием в първи и осми клас в областта.

Родителите могат да се запознаят с условията за ползване на този вид целева помощ на страницата на Агенцията за социално подпомагане и да изтеглят формуляр на заявлението – декларация на посочения линк: https://asp.government.bg/…/sotsialno…/semeyni-pomoshti/.

През 2021 година от тази еднократна помощ са се възползвали родителите на 3 477 децата, записани и постъпили в първи и в осми клас през учебната 2021/2022 г. на държавните и общински училища в област Пазарджик и са подкрепени 3 421 семейства или с 1 166 в повече от 2020 година.

Източник: РДСП – Пазарджик

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.