ОИЦ-Пазарджик стартира информационни събития в областта

Разясняват евро финансирането за енергийна ефективност в жилищни и публични сгради

На 23 август 2022 г., Областен информационен център (ОИЦ) – Пазарджик, стартира серия от информационни срещи по общините в Пазарджишка област. Срещите с потенциални ползватели на европейско финансиране и заинтересовани граждани ще са на тема “Подобряване на производствените процеси в предприятията и енергийна ефективност в жилищни и публични сгради“.

Целта на събитията е да се представят на аудиторията възможностите за енергийна ефективност от Европейските структурни и инвестиционни фондове и Националния план за възстановяване и устойчивост. В първата част от срещите ще бъде предоставена информация относно възможностите за енергийна ефективност от ЕСИФ, които ще включват Програма „Развитие на регионите“ и Програма „Околна среда“. Във втората част ще бъдат представени актуални процедури от Национален план за възстановяване и устойчивост по мярка „Технологична модернизация“,  „Модернизация на образователна среда”, и „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“.

По Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 основната рамка заложена в програмата са възможностите за енергийна ефективност и устойчиво обновяване на жилищни и обществени сгради. По Програма „Околна среда“ 2021-2027 ще бъдат представени основните параметри по мярка „Подобряване на качеството на въздуха“, която ще позволява замяна на печки / котли на твърдо гориво с алтернативни източници на отопление в т.ч. слънчеви системи за битова гореща вода.

По мярка „Технологична модернизация“ целта е да се повиши ефективността на производствените процеси, да се постигне по-висока производителност, да се намалят производствените разходи и да се оптимизира производствената верига чрез предоставяне на безвъзмездни средства на МСП. По време на срещите присъстващите ще бъдат запознати и с процедура „Модернизация на образователна среда” , чиято основна цел е създаване на условия за равен достъп до образование чрез изграждане на благоприятна, включваща, иновативна, енергийно ефективна, подкрепяща и мотивираща образователна среда, която съдейства за повишаване мотивацията за учене, самоподготовка и подобряване на образователните резултати на децата и учениците. По  процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“ основен акцент е да се постигне устойчиво енергийно обновяване на държавни и общински сгради, за административно обслужване, сгради за обществено обслужване в областта на културата и изкуството и сгради за спорт.

Лектори в информационните среща ще бъдат Радослав Пешалов (управител на ОИЦ – Пазарджик) и Радина Пенкова (експерт „Комуникация, информация и логистика“).

Заявка за участие може да бъде направена по електронна поща на oic.pazadzhik@gmail.com или на телефон 034/ 44 62 09.

Графикът на провеждането им е, както следва:

ДатаМясто
23.08.2022 г.Конферентна зала в хотел „Виктория”, град Брацигово
24.08.2022 г.Народно читалище  „Отец Паисий – 1890 г.“, Община Лесичово
25.08.2022 г.Конферентна зала на хотел „Елбрус“, Община Велинград
26.08.2022 г.Заседателна зала, Община  Ракитово
29.08.2022 г.Общински театъра „Възраждане“, Община Септември
30.08.2022 г.Заседателна зала, Община  Белово
31.08.2022 г.Конферентна зала в хотел „Панорама“, гр. Сърница
01.09.2022 г.Заседателна зала, Община Батак
02.09.2022 г.Заседателна зала, Община Пещера
07.09.2022 г.Конферентна зала в хотел „Средна гора”, град  Стрелча
08.09.2022 г.Театър дом-паметник, Община Панагюрище
09.09.2022 г.Зала „Пленарна зала“, Община Пазарджик 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.