Емоционално първо издание на Творческа среща на поети с китара в Панагюрище

На 16 септември от 11,00 ч. с видеофест и „Памет за приятели“ започна Първата творческа среща на поети с китара – Панагюрище` 2022. Мястото, където звучаха песните на обичани български бардове бе НЧ „Виделина – 1865“, което е и организатор на събитието.

В 16,00 в залата на духовия оркестър организаторите, участници в срещата и гости посветиха на паметта за приятелите поети и музиканти Пламен Ставрев, Гриша Трифонов, Бойко Георгиев, Славимир Генчев, Томи Наплатанов. Прозвучаха спомени, стихове и песни, а кратката мултимедийна презентация завърши с изповедното „Помним ви, приятели“!

След това, програмата на творческа събитие продължи със среща под наслов “Държавата на другия живот“ – един час с поезията и музиката на Пламен Сивов. Красивата поезия на Пламен Сивов – извисена, многопластова, асоциативна, облечена в музиката на акустичната китара и изпълнена с красивия баритон на автора, пренесе слушателите в държавата на другия живот – държавата на духовното, на вярата, на доброто, на истинския смисъл на живота ни. В дует с Пламен Сивов се включи и Зорница Попова, която заплени залата с топлото си лъчезарно присъствие. Почитатели на авторската изпята поезия изпълваха Музикалната зала на читалището. Сред публиката можеха да се видят и гости от Баня и Стрелча, бардове и поети от страната и от Панагюрище.

В 18,30 ч., същия ден, в голямата зала на читалището в Панагюрище се състоя и общ концерт на всички участници в арт срещата. Културното събитие беше открито от Спаска Тасева, председател на НЧ „Виделина – 1865“. Тя приветства гости и участници, пожела успех и изрази надежда, че такива срещи ще станат традиция за нашия град, съобщи имената на фирми и физически лица, които са подкрепили финансово тази инициатива.

С приветствено слово и поздравителен адрес от Регионалния експертен център за читалищата към присъстващите се обърна и Радка Кочева, а от „Асарел-Медет“ подариха кошница с цветя.

Кратък филм на Николай Радулов разходи публиката из забележителностите на града.

Концертът започна с топло и сърдечно видео обръщение на известния режисьор, поет и бард Тодор Янкулов. Актьорът Любен Чаталов прочете подкрепящо, искрено и развълнувано писмо от популярният и обичан бард Асен Масларски към организатори, участници и публиката. И двете послания съдържаха пожелание тази среща да се превърне в традиционен за града ни фестивал на изпятата поезия.

На сцената един след друг по азбучен ред заставаха Виктор Макаров, дует „Келтик“ – Геновева Цандева и Бойчо Иванов, Емил Пушников, Михаил Гроздев, Пени Ставрева, съпруга на незабравимия Пламен Ставрев, Пламен Сивов, Румен Спасов, Татяна Йотова, Теодора Станчева.
Поетесите Камелия Кондова и Дима Дюлгярова прочетоха свои стихове, публиката специално аплодира и родената в Панагюрище поетеса Венета Арахангелова, която беше в залата и по чието стихотворение „Обади се любов“ и по музика на Геновева Цандева дует „Келтик“ изпълниха своя песен.

Всички участници в поетично-музикалния концерт получиха красива грамота от името на НЧ “Виделина“ за участие в Първата творческа среща на поети с китара – Панагюрище.

Вместо предвидените два, концертът продължи цели три часа.

Срещата продължи в неформална обстановка и се превърна в музикален маратон. Беше осъществена и връзка с участниците в бардфеста в Нови пазар. Специален гост на събитията е Мария Дамянова, съпруга на Гриша Трифонов – един от най-обичаните и уважавани хора в обществото на поетите с китара. Тя подари на организаторите книги и дискове на Гриша Трифонов. Всички участници се вписаха в Паметната книга на първата панагюрска среща на поети с китара.

Вторият концерт от програмата на Първата национална творческа среща на поети с китара се състоя на открито до малките фонтани в Градския парк в събота от 11,00 часа. В него се включиха бардовете Виктор Макаров, дует „Келтик“ – Геновева Цандева и Бойчо Иванов, Михаил Гроздев, Пени Ставрева, Пламен Сивов, Зорница Попова, Румен Спасов, Татяна Йотов, Теодора Станчева. Изненада бяха груповите изпълнения на обичани и популярни песни, в които и публиката припяваше. Имаше и специални поздрави за новата учебна и творческа година на читалището, към организаторите в лицето на НЧ “Виделина“, които наистина не пожалиха сили, време и ентусиазъм тази среща да се състои.

Финален акцент на концерта беше изпълнението на панагюреца Стоил Атанасов, ръководител на школата по китара при НЧ “Виделина – 1865“. Той изпя три песни, които е композирал по стихове на Димитър Стефанов – Дънеков, дълбоко свързан с Панагюрище поет и писател.

По информация на Мария Бегова

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.