Панагюрище с 1,8 млн. лв. изравнителна субсидия от държавния бюджет

Община Пазарджик с най-много пари в страната

На първо място в страната по изравнителна субсидия, която общините получават всяка година от държавния бюджет, в рамките на цялата страна тази година е община Пазарджик. Екипът на Тодор Попов е с обща финансова подкрепа от 7,7 млн. лв. Следват го Русе (7,5 млн. лв.), Сливен (6,2 млн. лв.), Стара Загора (6,1 млн. лв.) и Кърджали (5,8 млн. лв.). По този показател обикновено по-големите общини, които нямат достатъчно собствени приходи, са в челните места за това донорство от Държавния бюджет, е коментарът на експертите от ИПИ в доклада им за общинските приходи.

В другия край – без стотинка субсидия, са 18 общини. Те са предимно в туристически райони – Несебър, Созопол, Приморско Банско и Чепеларе, както и рудодобивни и индустриални центрове – Златица, Козлодуй, Гълъбово, Девня. Тук са и София и Варна.

Целта на изравнителната субсидия е да компенсира разликите в собствените приходи между общините. Общо 247 общини получава субсидия.

Община Панагюрище получава 1, 81 млн. лв., което прави по 83 лв. на жител. Въпреки че субсидията за община Пазарджик е висока – 7, 7 млн. лв., на жител се падат по 74 лева. Най-висока е тази субсидия, сметната на жител, в община Лесичово – по 145 лв. на калпак. Община Стрелча получава едва 520 хил. лв., но на човек се падат по 117 лева.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.