Започна изплащането на държавната помощ за земеделски стопани заради войната в Украйна

На 28 септември започна изплащането на средства по държавната помощ заради войната в Украйна с утвърден бюджет от 426 млн. лева, съобщават от ДФ „Земеделие“. Помощта е разпределена в следните направления:

  • Едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства – 204 000 000 лв.;
  • Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички и тютюн – 222 000 000 лв.

В случай на наличие на остатък от ресурса в размер на 426 млн. лв., същият ще бъде преразпределен с коефициент в съответното направление след извършване на последващия контрол през месец декември тази година, уточняват от ведомството.

37 036 стопани са подали заявления за участие по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г“ при над 58 хиляди  кандидати, които са подали заявления по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2022.

Приемът по схемата за държавна помощ бе съкратен по настояване на стопаните и крайният срок бе 16 септември. Документи се приемаха в общинските служби “Земеделие“ по постоянен адрес на физическото лице (едноличния търговец) или по седалището на юридическото лице.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.