10 г. Зала трезор на Панагюрското златно съкровище и 77 г. от рождението на проф. д-р Лъчезар Цоцорков (снимки, видео)

„На този ден проф. Цоцорков щеше да навърши 77 години. Можем само да благодарим на съдбата, че той се роди в Панагюрище и отдаде цялата си енергия и вдъхновение за просперитета му“, каза главният уредник на Историческия музей Ирина Ботева.

Близки, приятели и колеги си спомниха за покойния председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“, който беше голям дарител и меценат на културата у нас. Сред гостите на тържеството бяха семейство Цоцоркови, кметът на общината Никола Белишки, председателят на Общинския съвет Христо Калоянов, заместник-кметът Галина Матанова, изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ инж. Делчо Николов, представители на фондациите „Лъчезар Цоцорков“ и „Цоцорков род“.

Преди 10 години оригиналът на Панагюрското съкровище беше посрещнат за първи път в уникалната зала трезор, която беше изградена с дарение от „Асарел-Медет“ и проф. Цоцорков като меценат на културата. Директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов припомни предшестващата декларация на Общинския съвет и петицията на хиляди панагюрци за завръщането на Съкровището у дома.

Арх. Петкана Бакалова разказа за творческите предизвикателства, с които проектантският екип се е сблъскал при изграждането на залата трезор, обявена за „Сграда на годината“ през 2012 г. Единствено тук тракийският шедьовър блести в 9 цилиндрични витрини от бронирано стъкло, които преди десетилетие са били изработени за първи път в света. „Проф. Цоцорков правеше невъзможното възможно“, лаконично и красноречиво обобщи тя. „Познавам много хора с финансови възможности, но нито един с неговия възрожденски дух да дарява и да променя света около себе си“, каза още арх. Бакалова.

От името на семейството Димитър Цоцорков благодари на присъстващите и посочи, че този проект е вдъхновяващ, защото е бил направен на световно ниво. „Ако изграждането на тази зала е възможно, ако това, което направи баща ми в България и в малко Панагюрище, е възможно, то значи, че всичко е възможно, че всеки човек у нас може да постигне нещо на световно ниво в своята област“, посочи той.

Родолюбивият проект дава силен тласък за развитието на туризма в региона, като за 10 години трезорът е бил посетен от близо един милион души, посочиха музейните специалисти. Емоциите от сбъдването на една мечта и първото гостуване на Съкровището в Панагюрище оживяха чрез тематична изложба и специално създаден документален филм. Зад тях стоят местни творчески екипи – лентата е дело на Ирина Ботева, Сивилиана Котларова, Любомир Котларов, Магдалена Джолова и Борислав Котларов, а музейната изложба – на Ирина Ботева и художника Манол Панчовски.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.