Официално връчиха Дриновската стипендия (снимки, видео)

Днес, 20 октомври, в Панагюрище отбелязваме 184 години от рождението на бележития учен професор Марин Дринов. Това е и денят, в който всяка година се връчва учредената на негово име стипендия.

На скромна церемония в родната къща на проф. Дринов бе връчена поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“. Неин носител за учебната 2022/ 2023 година е Яна Маринова Кушлова – студентка редовно обучение в Лондонски университет Роял Холуей – Великобритания, специалност „Физика“. На събитието присъстваха представители на Община Панагюрище, „Асарел – Медет“ АД, ОУ „Проф. Марин Дринов“, Исторически музей – Панагюрище и местни медии.

Зам.-кметът на община Панагюрище Галина Матанова връчи стипендията и поздрави родителите на панагюрското момиче Мария и Марин Кушлови. От името на „Асарел – Медет“ АД поздравления отправи Галя Костова – прокурист в компанията.

Галина Матанова поздрави учениците и учителите на ОУ „Проф. Марин Дринов“, чийто патронен празник се чества днес.

С музикална програма, поклонение и поднасяне на цветя пред паметниците на Марин Дринов и Нешо Бончев в Градския парк на Панагюрище завърши честването, посветено на годишнината от рождението на забележителния панагюрец и българин проф. Марин Дринов.

Дриновци поднесоха цветя и пред плочата на своя патрон в училищния двор.

Дриновската стипендия се връчва от 2009 г., като е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД по повод 170-ата годишнина от рождението на бележития българин. Със стипендията се насърчават изявени студенти от Панагюрище, които се обучават в чужбина. Размерът ѝ е 2000 евро, а средствата се осигуряват от „Асарел-Медет“ АД по силата на ежегоден дарителски договор с Община Панагюрище.

Благодарствено писмо от имено на удостоената със стипендията Яна Кушлова, бе прочетено нейната майка.

До община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

Днес, 20 октомври празнуваме 184 години от рождението на Проф. Марин Дринов и аз, Яна Кушлова, бих желала да изкажа искрените си благодарности към община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД за спечелването на поименната студентска стипендията. 

„Светът обича успелите“ – слоганът на училище „Нешо Бончеш“, сътворен от моята майка, е най-подходящият начин да започна това обръщение, защото връчването на този приз го превръща в действителност! Благодаря на „Асарел-Медет“ АД и община Панагюрище за това, че оцениха достойнствата ми. Винаги съм била горда, че съм от Панагюрище и вярвам,  че нося борбения и находчив ум на нашите предци. За мен е чест да съм носител на стипендията на името на Марин Дринов.

Искам също да изкажа искрените си благодарности към моите родители – Марин и Мария Кушлови, които ме дариха с повече от всичко нужно, за да се превърна в един достоен, отговорен и интелигентен човек. Без тяхната подкрепа и вяра аз нямаше да създам толкова красиви неща. Красиви, защото във всяко постижение има красота, родена от труда, упоритостта, вярата и отдадеността.

Към младите хора на град Панагюрище бих искала да се обърна с призив да вярват в мечтите си и да се стремят да правят света около тях по-добро място.  Скромният ми опит досега ме е научил, че промените с цел развитие в живота са прекрасни и необходими.  Дерзайте млади хора – творете и наука, и изкуство и бъдете истински!

Благодаря за това признание Панагюрище, което ще защитавам с чест и ще продължавам да се стремя към по-високи върхове!

С уважение,
Яна Кушлова

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.