Проф. д-р Сабина Захариева, водещ ендокринолог, представи презентация в „Уни Хоспитал“

Най-новите тенденции относно диагнозата и лечението на първичния алдостеронизъм представи в МБАЛ „Уни Хоспитал“ проф. д-р Сабина Захариева, дмн, водещ ендокринолог, и изпълнителен директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“. Проф. Захариева подчерта, че последният гайдлайн за лечението на болестта е от 2016 година и клиницистите са в очакване на нов. Причина за това е значимостта на заболяването, което често остава неразкрито. Пациентите с артериална хипертония, особено в млада възраст, насочено трябва да бъдат изследвани за първичен алдостеронизъм, бе един от поставените акценти.

Първичният алдостеронизъм е състояние, характеризиращо се с повишена продукция на алдостерон, която е относително независима от ренин-ангеотензиновата система и не се потиска след обременяване с натрий. Счита се, че първичният алдостеронизъм засяга между 5 и 15% от пациентите с повишено кръвно налягане, подчерта проф. Захариева и обясни, че често диагностицирането отнема време.

На колегиума, който е част от научно-образователната програма на МБАЛ „Уни Хоспитал“, присъстваха лекари от лечебното заведение, общопрактикуващи лекари, лекари специалисти, професионалисти по здравни грижи, които зададоха голям брой въпроси, отговарящи на високо ниво и значимост на представяната тема.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.