Банци отпразнуваха 150-годишен юбилей на Читалище „Пробуда 1872“ (снимки, видео)

150 години от основаването си празнува в края на октомври НЧ „Пробуда 1872“ в село Баня. Самодейците бяха подготвили празничен концерт, посрещнаха много гости и приятели. Във фоайето на сградата бе подредена ретроспективна фото изложба от отминали събития, която бе отличен спомен, макар и действащ носталгично.

На празника присъстваха председателят на Общинския съвет Христо Калоянов, кметът на общината Никола Белишки, правнукът на основателя на читалището, негов съименник, сега шеф на Районното управление на МВР Николай Барбалов, представители на партньорски читалище от общината от Бъта, Попинци и Елшица и др.

На сцената своя празнична продукция изнесоха Фолклорна група „Златна есен“, група за народни песни към читалището, формация „Наздравица“, а сред гостуващите състави бяха самодейци от Бусманци и кв. Обеля, София, бардът Емил Пушников и др.

Читалище „Пробуда“ от 20 години се председателства от Костадин Вранчев, а историята на културната институция в селото е Радка Мутева, която всички познаваме и знаем, че винаги работи от душа и сърце.

Читалището е основано в далечната 1872 година като Ученолюбиво дружество „Мравка“. То обединява ученолюбиви и авторитетни в общността любе, бивши поборници от Априлската епопея и техни близки и следовници. По-късно, през 1907 г., дружеството се преименува в Читалище Пробуда“.

Сред най-ярките и дейни радетели и будители в селото, чието име тачат там и до днес, е Никола Барбалов, учител, културен деец, дневникописец на четата на Поп Груйо Бански, радетел на българщината. Той основава още три читалища – в селищата Лесичово, Стрелча и Поибрене.

Празнуващите жители на село Баня, напълнили салона на читалището, получиха много поздравителни адреси и мили думи от гостите на празника. Честит юбилей и от нас!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.