Международният ден на толерантността бе отбелязан в панагюрските училища

Днес, 16 ноември 2022 година Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните съвместно с Общински младежки парламент отбелязаха Международния ден на толерантността. Бяха изработени плакати и детелини с 10-те златни правила на толерантността. Младежите раздадоха сред съучениците си във всички училища в гр. Панагюрище от изработените материали и на входа на всяко училище беше залепен плакат с правилата на толерантност.

Какво е толерантност? Отвъд големите думи и събития, толерантността е личен човешки акт. Толерантност не означава да приемаш безрезервно и безкритично, но да оставиш на другите същото право, което изискваш за себе си – да бъдеш приеман за равен човек, да бъдеш изслушан и видян какъвто си. Толерантност не бива да се бърка с апатия и малодушие. Тя не е равносилна на това да потъпкваш своето, за да се харесаш на чуждото. За да бъдеш толерантен трябва да приемеш, че светът не е създаден само за теб. Трябва да приемеш, че всеки има право на мнение, има право да разсъждава по свой собствен начин, има право да изглежда както сам реши. Ако приемем, че толерантността е въпрос на възпитание следва ли, че е едно от големите постижения на нашето развитие?

Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност. За да има толерантност – трябва да има знания, откритост, общуване и свободата на мисълта, съвестта и убежденията.

Толерантност – това е хармония в многообразието. Това не е само морален дълг, но и политическа и правна потребност. Толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира.

БЪДЕТЕ ТОЛЕРАНТНИ!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.