Митрополит Николай със служба в Панагюрище в Деня на християнското семейство

Днес, 21 ноември, за празника Въведение Богородично, в който се отбелязва и Деня на православната християнска младеж и семейство, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай посети църквата „Св. Богородица“ в Панагюрище, където отслужи празнична литургия по случай празника. На събитието присъстваха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, зам.-кметът Галина Матанова, народният представител Стефан Мирев, областният управител на област Пазарджик Трендафил Величков, кметове на населени места от общината, миряни от Панагюрска духовна околия. Специални гости на службата в църквата бяха малчугани от училищата и детските градини в града.

За празника

За православната ни църква християнското семейство е един малък храм, където чрез тайнството на венчанието се благославя зачеването, възпитанието и обучението на децата в православната вяра. В това вцърковено семейство мъжът и жената са едно цяло, а децата – дар от Бога, който им ги поверява, за да ги подготвят за царството Божие.

Родителите са тези, които отвеждат в Божия храм децата си, така както някога Йоаким и Анна за първи път водят в Йерусалимския храм дългоочакваната си дъщеря Мария – бъдещата майка на Спасителя. Според Евангелието, тригодишната Мария изкачила съвсем сама стръмните стълби до входа на храма, където я очаквал първосвещеникът Захария. Пред смаяните погледи на присъстващите, той я въвел в забранената за жени скиния, самата „Святая Святих“, където ѝ отредил място за молитва. Църквата отбелязва това знаменателно събитие като Въведение Богородично – един от 12-те Господски празници през годината.

Неслучайно Българската православна църква през 1929-а година избира този ден, за да почита и християнското семейство и православната учаща се младеж. Така, голямата духовна символика на празника напомняла на родителите за моралните им задължения към децата – да ги възпитат в духа на християнските добродетели. Този ден бил истински празник, в който децата били освободени от училище, за да могат да се черкуват заедно с родителите си.

Вечерта, на скромната трапеза, православните семейства се събират, за да почетат празника с постна питка, чаша вино и риба и да поканят Божията майка да внесе мир, любов и разбирателство в дома им.

Църковният празник е почитан и от двете основни християнски деноминации – Римокатолицизъм и Източноправославие. 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.