Откриха мемориалния комплекс в Бъта, посветен на 110-годишнината от началото на Балканските войни (1912-1913 г.)

В центъра на панагюрското село Бъта днес, 25 ноември, беше официално осветен и открит обновения военен паметник, превърнат вече в Мемориален комплекс. На церемонията присъстваха заместник-областният управител д-р Красимира Радева, кметът и заместник-кметът на община Панагюрище Никола Белишки и Галина Матанова, кметът на села Бъта Георги Александров, началникът на Военно окръжие Пазарджик – подп. Петър Петров, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, членовете на Инициативния комитет за изграждането на паметника, представители на военно-патриотични организации от страната, много местни жители.

Проектът е на авторски колектив арх. Бойко Столинчев и проф. Стефан Лютаков. Комплексът включва построения през 1965 г. паметник костница с имената на 15 убити земеделци антифашисти, 1 убит на фронта през 1915 г. и 3 загинали праз Втората световна война. От април 2018г. монументът е със статут на военен. На южната и северната страна са добавени две възпоменателни плочи с 44 имена на загинали във войните през периода 1877 – 1918 г. за Освобождение и Обединение на България. Запазена е неговата визия и автономност. На двете новоизградени тела са добавени имена на загинали в Априлското въстание.

Предложението на Инициативния комитет от с. Бъта за изграждането на Мемориалния комплекс, беше подкрепено от община Панагюрище и Областна комисия Военни паметници пред Министерство на отбраната, което осигури 6000 лв. за реализацията на родолюбивата инициатива. Останалите финансови средства са лични дарения на местни жители и бизнес от община Панагюрище.

Церемонията завърши с художествена програма на самодейците към местното читалище, деца от детската градина в с. Бъта и вълнуващо изпълнение на песента „Притури се планината“ на ученичка от град Панагюрище.

Снимки: Вестник „Време 2001“ и Областна администрация Пазарджик

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.