Д-р Анелия Гоцева, дм, представи презентацията „Респираторни вирусни инфекции“

При сериозен интерес премина презентацията „Респираторни вирусни инфекции“, представена миналата седмица в МБАЛ „Уни Хоспитал“ пред общопрактикуващи лекари от региона, както и лекари и професионалисти по здравни грижи от лечебното заведение.

Д-р Анелия Гоцева, дм, началник на Лаборатория Вирусология в болницата представи данни за разпространението, клиничното протичане и вирусологичната диагностика на вирусните инфекции, засягащи дихателните пътища, които са често срещани и засягат всички възрастови групи. В лабораторната практика най – често използваните диагностични методи са бързите имунохроматографски тестове за детекция на вирусен антиген и PCR диагностика.

Д-р Гоцева подчерта, в отговор на множеството поставени въпроси, че възможностите за етиологично лечение на респираторните вирусни инфекции са ограничени. Понастоящем единствено е налична специфична терапия срещу грип, която се провежда с утвърдени две групи противовирусни средства. По отношение на останалите вирусни инфекции се прилагат неспецифични препарати с широк противовирусен спектър. Особено важно е пациентите да се изследват и да не прибягват към самолечение или ненужна употреба на антибиотици, които не са ефективни срещу вирусни причинители. Лекцията е част от научно-образователната програма на МБАЛ „Уни Хоспитал“ и политиката на лечебното заведение за повишаване квалификацията на лекарите в болницата и медицинската общност в региона.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.