Над 3,6 млрд. лв. ще бъдат вложени по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Европейската комисия одобри Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., управлявана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В периода на изпълнение ще бъдат инвестирани над 3,6 млрд. лв. за развитие на българските региони. Предвидени са инициативи за градско инфраструктурно развитие с акцент „зелени инвестиции“ на териториите на 10-те най-големи града в България, както и проекти за интегрирано териториално развитие в регионите за планиране от ниво 2.

Планираните мерки надграждат резултатите по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и са приоритетно насочени към интегрирани териториални инвестиции за обновяване и модернизация на пътна, образователна, здравна, икономическа, социална и културна инфраструктура, енергийна ефективност и устойчива градска мобилност, развитие на туризъм и спорт, подкрепа за зелена градска среда и привлекателни обществени пространства. За постигане на интегриран ефект допълващо финансиране ще осигуряват още пет от одобрените програми за България. Те са в областта на развитие на човешките ресурси, образование, наука, конкурентоспособност и околна среда.

Програмата се основава на подхода „отдолу-нагоре“ и търси засилен междусекторен и междуинституционален диалог и координация, както и укрепване на местния и регионален капацитет за управление и инвестиране на средствата от ЕС. За реализация на проектите ще бъде важно създаването на успешни партньорства между различни заинтересовани страни на местно ниво – публичен, частен сектор и неправителствени организации.

Източник: Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.