Нашенец се опитал да излети за Лондон с 20 л. домашна ракия и над 1000 кутии с цигари

Митническите служители на Летище Варна откриха 20 литра домашна ракия в пластмасови бутилки и 1160 кутии цигари в багаж на пътник за Лондон, български гражданин.

Пътникът бил спрян за митническа проверка при обработката и предаването на чекирания багаж. При извършените контролни действия с рентгенова апаратура митническите служители установяват в багажа му недекларирани 1160 кутии цигари с български акцизен бандерол, както и 10 пластмасови бутилки с вместимост по два литра – пълни с етилов алкохол с характеристики на ракия. Недекларираните акцизни стоки са иззети. Срещу пътника е съставен акт за установеното административно нарушение и ще му бъде наложена глоба.

Това е най-голямото количество алкохол, установено в багаж на пътник на МП Летище Варна през тази година. Рекордното количество 53 520 къса (2676 кутии) цигари в пътнически багаж беше открито от митническите служители на пункта през месец октомври т.г. в багажа на български гражданин пътуващ за Хамбург.

Агенция „Митници“ отново напомня, че пътниците, пътуващи с въздушен транспорт, могат да изнасят от страната до 40 кутии цигари с български бандерол, ако пътуват за друга държава членка на ЕС, и до 10 кутии цигари, ако пътуват за трета страна. Пътуващите следва да се запознаят и с правилата в приемащата държава, където лимитите могат да бъдат по-рестриктивни.

Пътници, които пренасят количества над лимита, подлежат на глоба. В случаите, когато пътуват за страна от ЕС – глобата е от 1000 до 4000 лв. при първо нарушение (от 3000 до 6000 лв. при второ). Глобата е от 200 до 250 на сто от продажната цена на цигарите, когато пътуват за страна извън ЕС. Цигарите, предмет на нарушение, се задържат.

Източник: Митница Варна

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.