В с. Бъта откриха паметна плоча на видния читалищен деятел и учител Никола Деянов

В навечерието на Коледа жителите на село Бъта почетоха паметта и делото на Никола Деянов (1922-1997) – дългогодишен председател на местното читалище, основател и художествен ръководител на ансамбъл „Иглика“ (1952 г.)

Инициативата на кмета Георги Александров отбелязва 100-годишнината от рождението на обичания учител по български и литература, който с възрожденски дух и неугасваща преданост съхранява през годините фолклорните традиции и извежда самобитното музикално-танцово наследство на Бъта на национални и международни сцени.

Никола Деянов, наричан от всички Учителя, превръща Бъта в истинско културно и духовно огнище, запалило творческата искра у млади и стари. Воденият от него ансамбъл за автентичен фолклор „Иглика“ ниже една подир друга пъстри обредни композиции („На мегдана“, „Хайдути“, „Седянка“, „Гергьовден“, „Хайдушка сватба“), с които печели множество престижни награди. Съставът на бътовските гъдуларчета изправя на крака публиката в Париж, просълзява с жизненото си изкуство жителите на Ставрополския край и е увековечен с участието си в българския игрален филм „Изпити по никое време“. Детският фолклорен състав към ансамбъла става лауреат на VI-я Републикански фестивал на художествената самодейност с обичая „Лазаруване“.

Кметът Георги Александров с близки родственици на Учителя Никола Деянов пред читалището в с. Бъта

И читалищната сцена в Бъта оживява, стоплена от творческия ентусиазъм на Учителя Деянов и таланта му на театрален режисьор. Една след друга в годините се играят постановките „Снаха“ на Г. Караславов, „Свекърва“ на Антон Страшимиров, „На разсъмване“ на Иван Остриков, „Блокада“ на К. Зидаров и още много. „Не мога да отделя учителстването от самодейността. Още ученик, поставих на сцената първите си спектакли – наивни и смешни донякъде, но възторжено направени и още по-възторжено посрещнати.

Израстваха самодейците, израстваха и нашите хора – във възприятия и откликване.“, споделя приживе Никола Деянов и намира най-краткия път до сърцата на всички чрез общуването с представители на голямото изкуство.

Вълнуващи спомени у бътовци оставят срещите с обичаните артисти Георги Черкелов, Васил Михайлов, с писателите Николай Хайтов, Веселин Андреев, Николай Зидаров, с режисьора на филма „Време разделно“ – Людмил Стайков и актьорите, изиграли главните роли – Елица и Манол.

Учителя Деянов извежда самодейната творческа работа на село Бъта до най-високия връх, печелейки Втора Награда на Националния преглед за най-добра читалищна дейност (1980-1984 г.)

„Каква е моята роля в процеса, който изведе читалището в с. Бъта до този успех? За себе си аз откроявам значението на следните фактори – голямата ми любов към прекрасното наше фолклорно богатство, която получих като завет от родната си майка; самодисциплината, трудолюбието, постоянството и упоритостта, наследени от моя баща; литературните ми интереси и учителска работа. И още – патриотизмът, безкрайната ми обич към родното село, както и убедеността ми, че всеки човек е длъжен да даде всичко, на което е способен, за народа и родината си. Така постепенно в мен се затвърди вярата – непреклонната вяра, в правотата на поетия път. Затова работата в читалището и неговите успехи станаха моя съдба!“, споделя Никола Деянов в своята „Автобиография и биография в неравноделен такт“.

За своя висок принос в културното дело и художествената самодейност, Никола Деянов е награден с орден „Кирил и Методий“ и медал „Климент Охридски“. Заветът му традициите на красивото ни фолклорно наследство да пребъдат във времето остават живи и днес в село Бъта, благодарение на будните самодейци и прочутата „Иглика“, а благородното му учителско дело е продължено от близо 6-ма негови родственици.

Мария Тонева, внучка на Н. Деянов

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.