Очаква се до края на 2023 г. инфлацията рязко да намалее

Дефлация отчита за втори пореден месец Еврозоната, пише „Форумът“. И то е за първи път от 2020 г. През декември 2022 г. в 12 страни от Еврозоната, включително Германия, икономистите отчитат дефлация, по данни на „Евростат“.

Основната причина е спадът на енергоносителите. Според скорошните прогнози до края на 2023 година ще се усети рязко намаление на инфлацията и на годишна база. Говори се за числа от порядъка на 3-4 %, за разлика от октомврийските нива на инфлация на годишна база от 10-11 %.

В подкрепа на прогнозата идват новините за строеж на нови газови терминали, инвестициите в соларни, вятърни, ядрени мощности, както и приключването на ремонтите на френските ядрени реактори. От своя страна Европейската централна банка доста бързо повишава лихвите. Не всички специалисти одобряват това, но казват, че така се избягва риска от инфлационна спирала.

Оптимизъм носят и прибалтийските републики. Те са твърде близо до войната и инфлацията силно ги натисна, но въпреки това в последните месеци се усеща нейното укротяване, сочат данните, според „Форумът“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.