Работещите жени с висше са повече от мъжете

Участието на жените на пазара на труда е пряко свързано с тяхното образование, но и с някои стари навици и отколешни порядки. Образоваността обаче е фактор, който изравнява заетостта на жените и мъжете.

По данни от преброяването през 2021 г. при хора над 15 години  по-активни са мъжете – 57 %, за разлика от жените – 49 %. Интересно, но не и изненадващо е, че най-неактивни са жените в Североизточна България, например областите Търговище, Шумен Добрич. На противоположната страна са областите по диагонала на страната – хората в Югозападна България – Благоевград, Кюстендил и Перник, където разликата между броя работещи мъже и работещи жени е три пъти по-малка в сравнение със Североизтока.

Разликите намаляват и с нарастване на степента на образование. При висшистите участието на жените в работната сила е едва 3 процентни пункта по-ниско от това на мъжете. При населението с начално и по-ниско образование разликата се увеличава до цели 13 процентни пункта. Делът на заетите от работна сила жени с висше и средно образование е дори по-висок от този на мъжете, докато при хората с начално и по-ниско образование той е по-нисък с 8 процентни пункта. Същите са разликите между мъжете и жените според степента на образование и по отношение на безработицата. При висшистите делът е един е същ, а при най-ниската образователна степен делът на безработните жени е с 8 процентни пункта по-висок. 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.