Фондация „Л. Цоцорков“ дарител за „Войната на буквите

Сред най-крупните дарители за създаването на филма „Войната на буквите“ е Фондация „Лъчезар Цоцорков“. Дарената сума е 230 500 лв., четем на сайта на фондацията.

Във филма, който върви в момента по Канал 1, играят знакови артисти от съвремието ни – Деян Донков в ролята на цар Симеон, Теодора Духовникова – царицата, както и Захари Бахаров, Даниел Върбанов, Климентина Фърцова, Ненчо Костов и др.

Филмът е по едноименния роман на Людмила Филипова и в 12 серии разказва за последните дни от живота на цар Симеон Велики.

Интересното е, че коментарите не са много възторжени, но и не са разбиващи, както друг път. Хората приветстват идеята да се изгради нещо ново за един велик период от българската история, за което наистина се иска кураж. Има дори мнения, че е добре дошъл особено „след филма за Ботев“. Забележките са отново за яснотата на звука, но се подчертава добрата операторска работа и музикалното оформление. Сред най-неприемливите елементи са някои необичайни за епохата фрази, които не стоят добре нито сред декорите, нито в цялата търсена историчност. Авторката споделя, че не автентичността е била главната й грижа при писането на романа.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.