Панагюрка поема новия офис на БТА в Анкара, Турция

Панагюрката Нора Чолакова поема ръководството на новия Национален пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в турската столица Анкара. Официалното откриване е днес, 2 февруари, от 16,00 ч. българско време, като специални гости на церемонията по откриването на пресклуба ще са вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът ни в Турция Н. Пр. Ангел Чолаков, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, генералният консул в Одрин Борислав Димитров, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и генералният директор на БНР Милен Митев.

Поканени са още ръководителят на националната новинарска агенция на Турция – Анадолската агенция Сердар Карагьоз, главният й редактор Юсуф Йозхан и ръководителят на делегацията на ЕС в Турция Николаус Майер-Ландрут.

На откриването ще бъде представена документалната изложба „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 – 2 февруари 1915)“, предоставена от Държавна агенция „Архиви“. 

Йълдъз Ибрахимова ще изнесе кратък концерт

Нора Чолакова работи в БТА от 2006 г., първоначално като репортер, след това редактор, отговорен редактор, старши отговорен редактор в Дирекция Балкани. От януари 2023 г. е назначена за кореспондент на БТА в Анкара. От февруари 2020 до март 2021 работи като редактор в онлайн изданието на в. „24 часа“. От края на март 2021 г. отново е в екипа на БТА в Дирекция Балкани. Нора отговаря главно за Турция, както и за страните на Балканския полуостров, но е и отговорен редактор в Дирекция МИНФ. А от днес – кореспондент на БТА в Анкара.

Панагюрското съкровище също ще присъства в пресклуба

Това ще е петият пресклуб на БТА в чужбина след Букурещ (Румъния), Босилеград (Сърбия), Скопие (Република Северна Македония) и в Тараклия (Молдова).

Планирана е среща на българския вицепрезидент с турския вицепрезидент Фуат Октай, на която ще бъдат обсъдени интензивните двустранни отношения и перспективата пред развитието им в контекста на редица европейски и световни кризи.

Илияна Йотова ще разговаря с ръководството на Анкарския университет, в който има катедра по български език и литература. По специалността се обучават 70 студенти.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.