Колко харчат общините за защита от бедствия и аварии

Разходи на общините за периода 2019 – 2021 г. за защитата на населението срещу бедствия и аварии по данни на Министерството на финансите, обобщени от Института за пазарна икономика.

В този период общините са похарчили малко над 203 млн. лв. за защита срещу бедствия и аварии. Най-големи разходи са извършили в Бургас, Столична община, Велико Търново, Белово и Горна Оряховица. Всяка от тези пет общини е отделила между 4 и 8 млн. лв. Струпването на разходи се наблюдава поради високия риск от наводнения поради близост с големи реки или близост до морето, както и заради опасност от пожари.

127 общини имат сравнителни ниски разходи – под 250 хил. лв. за разглеждания период, главно в източнаБългария. В 15 общини не са отчетениникакви  разходи.

За посочения период в Панагюрище са похарчени над 1 010 711 лв, в Стрелча – 636 хил. лв.

Белово е на първо място в областта с над 6,5 млн. лева. На второ място е община Брацигово с разходи за 1 036 106 лв., което е изненадващо, тъй като това е много малка община.

Община Велинград е отделила малко над 560 хил. лв.

Община Пазарджик е похарчила едва 83 хил. лв., с което влиза в най-ниската група, заедно с Ракитово, Батак и Сърница.

Това са разходите, отчетени по общинските бюджети по Функция „Отбрана и сигурност“, група Д „Защита на населението, управление и дейности при стихийни бедствия и аварии“, дейности 281 „Неотложна дейност по защита на населението и националното стопанство“, 283 „Превантивна дейност за намаляване на вредните последствия от бедствия и аварии“, 284 „Ликвидиране на последици от стихийни бедствия и производствени аварии“ и 285 „Доброволни формирования за защита при бедствия“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.