Стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания

По повод 14 февруари –  Свети Валентин – Ден на влюбените, стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания.

Кампанията се реализира в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции (СПИ) на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Българския Червен кръст, регионалните здравни инспекции, общини, учебни заведения и социални институции.

Ежегодно Националната АНТИСПИН кампания се провежда в 4 етапа. Започва на 1 декември – Световният ден за борба срещу ХИВ/СПИН, вторият етап е по повод 14 февруари, през третата неделя на месец май се отбелязва Денят на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН и четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните през 2021 г. е 1,5 млн. души, а броят на смъртните случаи е 650 хил.  Данните показват, че в световен мащаб близо 75% от инфектираните получават антиретровирусна терапия.

През 2022 г.  у нас над 290 хил. лица са узнали своя ХИВ-статус. От началото на годината до 10 февруари 2023 г. са открити нови 30 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 4 078 лица.

И през 2022 г. 94% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път, 5% са се инфектирали при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 41%, следвана от възрастовата група 40-49 г. – 29% и възрастовата група 20-29 г. – 17%. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените.

България остава страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация, като честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население у нас през 2021 г. е 3,4, а средният показател за страните от ЕС през 2021 г. е 3,7.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.