Три кукерски групи разиграха обичая Рогач в село Оборище (видео, снимки)

Днес, 19 февруари – Месни Заговезни, както всяка година, в село Оборище пресъздадоха обичая „Рогач“. Участници в него тази година бяха Кукерска група „Златните кукери“ от село Челопеч, Кукерска група от село Столетово и Кукерска група „Рогач“ от село Оборище.

Поздрав към участници и гости на празника отправи кметът на село Оборище Милко Ангелов, с приветствие към тях се обърна и кметът на община Панагюрище Никола Белишки. Официални гости на празника още бяха зам.-кметът на община Панагюрище Галина Матанова, председателят на ОбС-Панагюрище Христо Калоянов и Стефан Мирев.

Публика и участници почетоха и паметта на всички загинали за свободата на България

Празникът започна на центъра в селото малко след 11,30 часа, когато вече около площада се бе събрала нетърпелива публика. Колоритното шествие, на всяка една от кукерските групи, преминаваше през централната улица и от там влизаше в оформената на площада сцена. Една от главните атракции в разиграването на ритуала беше Рогачът, който символизира елен с рога. В „потерята“ за гонене на злите духове имаше още поп, булка и младоженец, шафери. Имаше също и орачи, сеячи, мечка с мечета и разбира се, самите кукери. Техните костюми бяха до един различни и всеки по своему атрактивен. Направени от животински кожи, накичени с рога и пискюли, и натоварени с тежки звънци, костюмите тежат и никак не е лесно да бъдат носени, но ентусиазмът на участниците ги караше да изглеждат леки като перца.

Част от ритуала, представен от домакините от кукерска група „Рогач“ от село Оборище, беше и паленето на Руклата, чийто огън беше прескачан многократно от участниците в шествието. Друг централен момент беше патентът на мечанци – гърменето с черешово топче, за разлика от панагюрското от дулото на този тежък въстанически арсенал не излизаше джепане, а гълъби.

Бяха представяни и ритуали свързани с Месни Заговезни като хамкане, в което участващите деца се забавляваха истински.

Кукерите, народът ни още от древни времена оприличил на гонители на злото – от къщи, дворове и най-вече човешки души.

Гоненето на злото ще продължи и през следващата седмица. В неделя, 26 февруари, от 11,00 часа в двора на училището в Бъта са са Кукерски празник „Рогача. След това от 12,00 часа в Елшица ще е Кукерския празник „Джумал“ и за финал в 13,00 часа в Попинци ще започнат Кукерските игри „Джумал и въртяжката“.

Организатори: Кметство село Оборище, Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“, село Оборище.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.