„Тодоровден по нашенски“ ще празнуват в Баня на 4 март

На 4 март, в Баня ще се проведе традиционният за селото празник „Тодоровден по нашенски“. Тодоровден, Тудурица, Лудото Тодорче, Конски Великден, конски празник е винаги в събота, след Сирница и с него завършва Тодоровата седмица. Тази седмица е началото на големия великденски пост, отбелязващ края на зимата и началото на пролетта.

Първата събота от Великия пост е празникът на св. Теодор. На този ден в църквата трябва да се занесе жито.

Според едно от многото предания, св. Теодор бил войник от императорската войска. Когато узнал как императорът се кани да наруши поста, препуснал с коня си от къща на къща, навсякъде кураж давал – да стоят и да пазят поста си хората. И те стоели и пазели поста и вярата си. После се отблагодарили на войника за вярата – отредили му голям празник.

МОЛИТВА КЪМ СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ТОДОР

Велики са делата на вярата! Сред пламъците като тиха вода свети мъченик Тодор се радваше, защото изгарян с огън, като сладък хляб се пренесе на Света троица. По неговите молитви, Христе Боже, спаси нашите души!

Празникът

Тодоровден е празник на ръба на времето. Заедно с преминаването към пост и въздържание се прекрачва и границата между сезоните, природата се настройва за смяна, за обръщане към ново начало. Затова народът вярва, че на този ден св. Тодор облича девет кожуха, яхва коня си и отива при Бога да го моли да изпрати лято. Като го стига, забожда копието си в земята, връзва за него коня и влиза при Господа. А когато тръгне да се връща, изтегля оръжието си, което е напъпило и филизи пуснало, а от мястото излиза пара от топлината. Свети Тодор носи лято зад гърба си. Сякаш зад него остават и трудните дни, въртоглави и луди.

С Тодоровден завършва един седмичен цикъл от понеделник до петък, когато е бил най-големия жизнен спад. Заедно със зимата е минало и първото изпитание. Празнува се. Избира се най-бързия кон – онзи, който прилича на коня на светията. Да започнат надбягванията. Да се гордее стопанина му с коня, да го окичи с венци и цветя. Да се омесят хлябовете. Да се раздадат за здраве и плодовитост. През цялата Черна Тодорова седмица хората са осмисляли забраните. На Тодоровден хората можели да се включат вече във веселбите. Смелостта и силата на ездачите прогонват и последните остатъци от демоничното зло, което е тегнело над селището през цялата седмица.


Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.