Кукери гониха злото в Бъта, Елшица и Попинци (снимки, видео)

В деня за прошка – Сирни Заговезни, в Бъта, Елшица и Попинци гониха злите сили. Традиционните Джумали започнаха от сутринта в неделя (26 февруари) и продължиха до следобедните часове. Официални гости на празника и в трите села бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, зам.-кметът Галина Матанова, председателят на ОбС-Панагюрище Христо Калоянов и Стефан Мирев.

С прекрасни костюми излязоха на Сирни заговезни и тази година кукерите в Бъта. Там празникът започна в 11,00 ч. в центъра на селото. Малки и големи този път се бяха постарали наистина да изглеждат страшни, за да гонят с големи хлопки злите духове. На площада те пристигнаха със запалени факли. На главите на кукерите можеха да се видят истински рога, дървени и кожени маски, новички украси и още какво ли не. И най-важното – всичко бе съобразено със старата традиция. Затова празникът на Сирни в село Бъта премина особено тържествено и празнично.

Особено креативни бяха участниците в кукерския празник в село Елшица, където празникът започна малко след 12,00 ч. В шествието, специално място заемаше колоритна кукерска „милиция“, която без да се свени и бави, най-професионално залови двама съмнителни елемента облечени в бархетни пижами и тутакси ги прибра в своеобразния арестантстки отсек, в задната част на патрулката си. Двамата кукери „милиционери“ респектираха с присъствието си в шествието в панагюрското село. Още повече, че те ползваха и звучна сирена и разбира се синя лампа в така пригодената си – от мотокултиватор и ремарке – милиционерска кола. В Елшица кукерите са облечени с традиционните костюми с дълги кози косми. В шествието не липсваха и други интересни персонажи – шейхове, хвърлящи „пари“ върху публиката, дезинфектатори – пръскащи с вода присъстващите, булка, мечка, оркестър и т. н.

Кукерският празник „Джумал и въртяжка“ в Попинци започна малко след 13,00 ч. Пред събралите се стотици зрители, празникът започна с танцов спектакъл. Чрез магията на танца участниците пресъздадоха народните обичаи и игри посветени на Сирни заговезни. Основен и най-зрелищен момент в него бе завъртането на попинската въртяжка. Самата тя представлява здрава дървена вертикална греда прикрепена здраво за земята, върху която напречно се слага голям дървен мартак (здраво и дълго дърво). От двете му страни има места за захващане на участващите във въртенето. Единият стъпва на земята, докато другият се издига нависоко, като този, който е на земята, прекрачва по три крачки напред, за да се задвижи въртяжката. Обикновено са мома и ерген. Впоследствие на импровизираната сцена влязоха и кукерите. Те до този момент бяха обикаляли из селото, за да гонят злото. Главна атракция бе Джумалът – същество, чиято глава е на елен-рогач, а тялото е от пръчки-ребра, и е покрито е с козинява черга. На него има прикрепени и звънци. Той се изпълнява обикновено от двама мъже, като трети предрешен като кукер го води.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.