„Тодоровден по нашенски“ празнуваха в Баня (снимки, видео)

За поредна година в Баня проведоха традиционния си празник „Тодоровден по нашенски“. Колоритното събитие се състоя на 4 март, събота, като събра стотици жители и гости на панагюрското село.

Отбелязването на Тодоровден в Баня започна в 11,00 ч. с традиционното карнавално шествие, което тръгна от входната арка на селото, водено от малките мажоретки от гр. Стрелча, с ръководител Мария Бензарова, и музикантите от оркестър „Наздравица“.

Следваше ги шествие от коне и специално украсени за празника каруци.

След като шествието стигна до центъра на селото, .на площада тържествено беше издигнат първият символ на българската държава – конската опашка. Последва и танц от малките мажоретки, а след това и кръшно хоро с участието на публиката.

Малко след 12,00 часа, мястото на събитието се премести на стадиона в Баня. Там щяха да се проведат атрактивните конно-магарешки надбягвания. В началото на официалната част, секретарят на местното читалище „Пробуда – 1872“ Радка Мутева припомни историята на отбелязването на Тодоровден в селото и благодари на Община Панагюрище, спонсори и дарители, спомогнали за провеждането му тази година.

Присъстващите на празника бяха поздравени от кмета на с. Баня Димитър Арбалиев, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов.

Те отправиха благопожелания към именниците и пожелаха успех на състезателите. Гост на събитието беше и Стефан Мирев.

Както всяка година, изключително емоционален бе традиционния хумористичен ревизионен акт, прочетен от Мариана Вранчева. От него стана ясно, че в селото вече няма магарета, с изключение на това, което ползват за украса на Тодоровден, затова пък читалището се е снабдило с луксозен файтон, в който се вози Щаба в празничния ден.

Състезанията преминаха в 4 дисциплини: надбягвания с коне, магарета и каруци и слалом с каруци, така наречената змейка.

Шестима бяха участниците при надбягванията с коне. След оспорвана надпревара крайното класиране оглави Иван Чернев от с. Кърлиево, общ. София, следван от Пламен Ангелов, трети беше Емрах Крумов.

Един единствен беше участникът при надбягванията с магарета. Така Иван Г. Лулчев и неговият дългоушко бяха без конкуренция и победоносно преминаха през трасето, придружени от Ангел Вранчев.

При надпреварата с каруци, състезателите бяха най-многобройни. След оспорвана борба на първите три места се наредиха Танчо Миленков, Ганчо Лулчев и Петър Гевечанов.

При слалома с каруци, така наречената змейка първата позиция в класирането спечели Иван Мулешков, втори се нареди Ганчо Лулчев, а трети Танчо Мулешков.

Първенците получиха купи и парични награди.

Проведени бяха и няколко конкурса – за най-гиздав кон, най-гиздаво магаре, най-красив кон /без амуниции/ и най-елегантна кобила.

Победител в конкурса най-красив кон /без амуниции/ стана конят на Данаил Чакъров.

За най-гиздав кон бе определен конят на Светозар Бакърджиев.

Титлата най-гиздаво магаре заслужи дългоушкото на Таня Мулешкова.

За най-елегантна бе обявена кобилата на Стоян Арбалиев.

Наградата за най-малък участник в състезаниятапарична сума, осигурена за поредна година от кмета на община Панагюрище Никола Белишки получи Иван Ганчев Лулчев.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.