Панагюрище с лек спад в износа през 2021 г. спрямо 2019 г.

През 2021 г. няколко малки общини повишават износа на продукция. За това говорят данните на НСИ, обобщени от ИПИ. Най-видимо приходите от износ растат в общините Любимец (18 пр.п.), Георги Дамяново (16 пр.п.), Сопот и Куклен (15 пр.п.)

Износът намалява процентно в част от по-големите общини. Според експертите това говори за преориентация към родния пазар, предвид проблемите за търговията по време на Ковид кризата през 2021 г. Същевременно, в общините с голямо население, и особено в областните центрове, но и в средищата за висше образование, очаквано делът на услугите, насочени към вътрешното търсене е по-голям. В столицата например делът на износа е 25%, в Пловдив – също 25%, а във Варна – едва 20%.

За община Панагюрище спадът от приходите от износ от производства (без финансови операции) е малък – 0,2 пр. пункта (тоест промила). Статистиката сравнява 2021 г. с 2019 г. това е едно от най-малките спадове в рамките на цялата страна. В община Пазарджик спадът е 2,4 пр. пункта, във Велинград – 1,6 пр. п. Най-голям е спадът в община Септември – 10, 5 пр. п. Най-вероятно причината е, че там по-голям обем е продукцията за износ.

Този извод се потвърждава от данните за износ през 2021 г. Делът на износа в община Панагюрище през 2021 г. е 13,5 %, докато в община Пазарджик е 31, 9 %, а в община Септември – 57 %.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.