„Искам да съм полезен… Рециклирай ме!” обединява гражданите на Панагюрище зад каузата „БезОтпадъци“

Община Панагюрище постави арт инсталация Шишеяд”  за събиране на пластмасови бутилки в Градския парк.

Панагюрище се присъедини към кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и постави на своята територия арт инсталацията наречена „Шишеяд”. Кампанията се осъществява от сдружение BG Бъди активен, Шишеядът ще бъде разположен в силно оживения и предпочитан от местните жители Градски парк.

С кампанията насочваме посланието ни в две взаимосвързани посоки: ангажиране местните власти с апел за създаване на по-адекватни условия за разделно събиране (осигуряване на инфраструктура) и ангажиране на гражданите в процеса на управление на отпадъците“, казва Ласка Ненова, основател на сдружение BG Бъди активен, национален координатор на кампанията – „Тази кампания е голяма стъпка в правилната посока, в която трябва да се движим заедно – като граждани, общини и държава. За да бъде повторната употреба на материалите успешна, е от решаващо значение във веригата наречена “споделена отговорност” – да се включат всички страни”

Община Панагюрище се включи в инициативата с разполагането на една инсталация в централната част на града. Целта на кампанията е да бъдат насърчени гостите и жителите на града да събират разделно използвани пластмасови бутилки (до 3 литра) и така активно да участват в повишаване на количеството разделно събрани отпадъци, както и за чистотата на града и района”, казва г-н Никола Белишки, кмет на Община Панагюрище – Най-простият акт – рециклиране на използвани бутилки от течности и насърчаването на още 10 души да направят същото, може да допринесе много в дългосрочен план. За да бъде успешно повторното използване на материали и нашата община да успее да увеличи събраното и върнато количество за рециклиране, е от решаващо значение гражданите да се включат в процеса.” Местен партньор на кампанията ще бъде ЕКОПАК България, които ще се погрижат за регулярното извозване на събраното количество и неговото рециклиране.

През изминалата година кампанията „Шишеяд в твоя град” събра 11 214 кг разделно събрани пластмасови бутилки. През 2023-та, от сдружение BG Бъди активен, ще насочат своите усилия към превъзпитание и информиране на населението за негативите от отпадъчните действия

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.