В Попинци ще се проведе XVI Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри

Тази събота, 18 март, в Попинци ще се проведе XVI Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри. В него участие ще вземат над 10 групи от 7 общини, сред които Перник, Карлово, Челопеч, Брезник, Калояново, Септември и Панагюрище, съобщи секретарят на местното читалище „Искра-1872“ Донка Шопова.

Фолклорният фестивал има за цел да покаже фолклорните традиции, свързани със зимните и пролетни български празници и да съдейства за съхраняването и популяризирането им сред младите хора. В дългогодишната си история от 1977 година до днес, фестивалът се е утвърдил като единствен в Пазарджишка област. Чрез присъствието си в културния календар на община Панагюрище и в частност на Народно читалище „Искра-1872“, фестивалът създава условия за едно непрекъснато взаимодействие между традицията и съвременността в пазарджишкия регион като част от националния ни фолклор.

В 10:30 часа, на площада в селото, фестивала ще открие официално кметът на Община Панагюрище Никола Белишки. Самодейците от читалище „Искра-1872“ ще пресъздадат обичая „Джумал и пролетни игри около въртяжката“. В 11:00 часа започва дефилето и представянето на гостуващите кукерски групи.

Генерален спонсор на събитието е „Асарел Медет“ АД.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.