Стотици кукери дефилираха в Попинци (снимки, видео)

Днес, 18 март, в Попинци се проведе XVI Фолклорен фестивал на маскарадните и кукерските игри. Той е празникът, който всички местни обичат и чакат с нетърпение, празникът, който обединява и събира.

Попинци посрещна сурвакарски, дервишки и кукерски групи с автентични маски и костюми от: с. Отец Паисиево – общ. Калояново, гр. Баня- общ. Карлово, с. Оборище – общ. Панагюрище, с. Бъта – общ. Панагюрище, с. Челопеч – общ. Челопеч, с. Богданов дол – общ. Перник, с. Долна Секирна – общ. Брезник, с. Церово – общ. Септември.

Началото бе дадено в 10:30 часа, на обновения площад в село Попинци, от председателят на ОбС – Панагюрище Христо Калоянов. След това, съставът за автентичен фолклор към читалище „Искра-1872“ – с. Попинци и двата Джумала с отговорници Георги Марински и Ганчо Лулчев, представиха пред жителите и гостите на фестивала местната обредна традиция по Сирни Заговезни „Джумал и пролетни игри около въртяжката“.

Веднага след това, започна дефилирането и представянето на гостуващите групи.

Фестивалът няма състезателен характер. Всички групи получиха грамота за участие, плакет на фестивала, диплом за съхранение и популяризиране на българския фолклор и традициите в маскарадните игри и парични награди, осигурени от спонсорите на фестивала.

Във фоайето на читалището организаторите са подредили фотоизложба „Фестивалът през годините назад“.

Организатор на събитието е Народно читалище „Искра-1872“, с подкрепата на Община Панагюрище и Кметство Попинци и с финансовата помощ на фирми.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.