За трети път в Панагюрище Лайънс клуб проведе състезанието по правоговор и правопис на българския език „Буквоплет“

Днес, 25 март, в деня на добрите думи и благите вести,  в зала „Асарел“ на хотел и СПА „Каменград“ се проведе финалното градско състезание по правоговор и правопис на българския език за второкласници „Буквоплет“ 2023“, което се провежда за трети път в община Панагюрище по инициатива на Лайънс клуб – Панагюрище с любезното съдействие на Регионалния инспекторат по образованието, гр. Пазарджик и Община Панагюрище.

„БУКВОПЛЕТ“ е създаден от група младежи от Лайънс клуб Русе – Север през 2016 година, като в настоящия формат се провежда в градовете Пловдив, Русе, Варна, Свиленград, Габрово, Велинград, Шумен и тук, при нас, в Панагюрище.

В предварителните училищни кръгове взеха участие над 100 деца от пет училища в Панагюрище, Стрелча и с. Попинци., като за финалния кръг се класираха 22 участници, между които трябваше да бъдат определени победителите.

Тази година финалният кръг на общонационално състезание, ще бъде на 30 април в гр. Пловдив. Победителите от днешното състезание се класират директно за финала, като участието им се спонсорира от Лайънс клуб – Панагюрище.

Уважаемото жури, което следеше за точното спазване на правилата на състезанието, беше в състав: г-жа Галина Цанева – председател на журито, старши експерт по ОСО към РУО, гр. Пазарджик; г-жа Стоянка Добрева – гл. експерт „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в Община Панагюрище и г-жа Петя Сеферинкина – старши учител по български език и литература, член на ЛК Панагюрище.

Гост на събитието беше г-жа Дора Дулчева, началник Регионално управление на образованието в гр. Пазарджик. Участниците и организаторите получиха Поздравителен адрес от г-жа Галина Матанова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“.

След химна „Върви, народе възродени“ участниците бяха посрещнати на сцената от президента на Лайънс клуб – Панагюрище г-жа Катя Симеонова, която каза, че всички те вече са победители, щом са на тази сцена. Нека да бъдат спокойни, за да дадат от себе си това, на което са способни. Веднъж са участници в „Буквоплет“, веднъж са във втори клас и нека да се насладят на мига.

Състезанието протече в три кръга. В първия участниците буквуваха думите, които изтегляха, а при грешка отпадаха, докато останат 11 деца.

Във втория кръг буквуваха думата и съчиняваха изречение с нея – така, че да се разбере дали знаят нейното значение.

В третия кръг двамата най-силни участници трябваше да попълват празното място в изречение, като след това я изписват.

Първо място спечели Ния Костуркова от ОУ „Двайсти април“ с преподавател г-жа Валентина Стоянова, а второ място – Дилян Стайков от ОУ „Проф. М. Дринов“ с преподавател г-жа Спаска Арбалиева. Двете деца ще се състезават на Националния кръг в гр. Пловдив.

Ранички с логото на „Буквоплет“ и на Лайънс клуб, с името на детето и логото на неговото училище, както и книжки с приказки от български автор получиха всички участници, а победителите получиха парични награди. Грамоти получиха и всички учители, благодарение на които беше възможно да се осъществи състезанието.

Председателят на журито госпожа Галина Цанева поздрави децата и техните учители, благодари на всички участници и организатори на събитието и каза, че състезания като това връщат вярата в утрешния ден на България и любовта към българското слово.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.