Професионалната гимназия се включи в Деня на европейските автори

На 27 март, Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, град Панагюрище се включи в инициативата на Европейската комисия, ръководена от г-жа Мария Габриел – комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж – Ден на европейските автори.

Паралелно бяха проведени две срещи с ученици от гимназията.

На срещата в Общинска библиотека „Стоян Дринов“ директорът на библиотеката г-н Стефан Рапонджиев проведе литературно четене, на което ученици от VIII клас бяха запознати с произведенията на Алън Силитоу „Самотния бегач на дълги разстояния” и Олдъс Хъксли „Прекрасният нов свят”. Младите възпитаници на ПГИТМТ споделиха възгледите си за свободата на младежкия дух, какво е да си индивидуалист и чрез действията си в живота да твориш и да създаваш, което неизбежно води до свободата на духа.

По покана на ПГИТМТ г-жа Мария Бегова – преводач и поет, и Дима Дюлгярова – поет и член на Литературния клуб към НЧ „Виделина – 1865“ – Панагюрище прочетоха свои творби и произведения от чужди автори, като преподаватели и ученици от IX, X, и XI класове се включиха активно в творческото четене. Прозвучаха произведения на  Шарл Бодлер, Пол Верллен, Гийом Аполинер, Жак Превер, Ласло Наги, Марина Цветаева и други автори. Учениците с интерес разгледаха броеве от вестник „Панагюрско ехо“, отпечатвани в далечната 1924 година в средногорския град и любезно предоставени от Общинска библиотека „Стоян Дринов“.

Акцент в разговорите беше удоволствието и многостранните ползи от четенето за развитието на младата личност, творческият процес при писането, езика на общуването, историята на българския език, българската литература като европейска и световна литература, взаимодействието между националните литератури, ролята на преводача и други.

ПГИТМТ изказва благодарност на всички, които се включиха в Деня на европейските автори, и изразява увереност, че събитието ще има дълготраен положителен ефект в бъдеще и апелира за душевни пътешествия из книжния свят на Европа.

Инициативата се осъществи с помощта на педагогическите специалисти от ПГИТМТ Александра Дюлгярова, Атанаска Джоголанова, Мария Куртакова, Светлана Хамбарска, учениците Атанас Делчев, Георги Николов, Радослав Топалов, Цветелина Пашова, Николай Шишков, Пресияна Цекова, към Стефан Рапонджиев за предоставените библиотечни архиви, към Мария Бегова за дарените книги, към Дима Дюлгярова за организацията, участието и отразяването на събитието, към д-р Николай Радулов за предоставените снимки и на медиите, чрез които се популяризира Денят на европейските автори.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.